Белгийският министър на външните работи Хаджа Лабиб е изправена пред призиви за оставка, след като предостави визи на делегации от ирански и руски градове за участие в конгрес на кметовете в Брюксел миналата седмица.

Лабиб е подложена на проверка за това, че е одобрила искания за визи за граждани от две държави под международни санкции и само три седмици след като служителят на белгийската неправителствена организация Оливие Вандекастеле беше освободен от ирански затвор.

Вандекастеле беше арестуван през февруари 2022 г. и осъден на 40 години затвор и 74 удара с камшик за различни обвинения, включително шпионаж. Той беше освободен през май месец при обмен на затворници с ирански дипломат, затворен в Белгия за участие в неуспешен заговор за бомба.

На срещата на върха на градовете в Брюксел през миналата седмица се явиха кметовете на над 300 международни града, включително Брюксел, Богота, Киев и Техеран, както и представители на Европейската комисия и Европейския парламент, за да обсъдят предизвикателствата пред градовете.

В резултат на скандала Паскал Смет, държавен секретар по външните отношения и външната търговия на брюкселското правителство, подаде оставка в неделя. Смет откри, че разходите за ръководителите на делегациите от Техеран и Казан са били платени от неговата служба и заяви, че организаторите на събитието трябва да поемат тези разходи. Той обясни, че не е знаел за това и добави, че грешката е направена от член на неговия екип.

Оппозиционната партия N-VA настоява за оставката на Лабиб. Депутатът Даря Сафаи заяви, че се нуждаят от министър, който поема отговорността си и зададе въпросите: Защо бяха одобрени тези визи само три седмици след освобождаването на Вандекастеле? Защо допуска Лабиб терористи да пътуват до Брюксел? И защо външните отношения на Белгия винаги трябва да бъдат опетнени и изоставени?

Външното министерство не отговори незабавно на заявеното искане за коментар. Белгийските депутати ще обсъдят въпроса на заседание на 21 юни.

Проруските партизани се бият с белгийски автомати

Проруските партизани се бият с белгийски автомати

Брюксел иска обяснение от Киев