Белият дом започна да планира среща между американския президент Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин. Тя трябва да се състои на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско, насрочен за 11-17 ноември.

Това разки "Вашингтон пост".

"Това е твърдо решение. Започваме процеса на планиране", каза представител на американската администрация.

В същото време, според друг източник, въпреки че Байдън "очаква с нетърпение" срещата със Си Дзинпин, "все още нищо не е потвърдено".

Байдън многократно е казвал, че очаква с нетърпение срещата със Си Дзинпин. На пресконференция през юни той каза, че се надява да се срещнат "някога в бъдещето, в близко бъдеще". Президентът, както се казва в изданието, "изрази разочарование, че тази среща не се състоя в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Делхи, където Си Дзинпин не отиде".

В опит да подновят ангажимента между двете страни четирима висши служители на администрацията на Байдън посетиха Пекин през последните месеци: държавният секретар Антъни Блинкен, министърът на финансите Джанет Йелън, министърът на търговията Джина Раймондо и пратеникът по климата Джон Кери. През септември съветникът по националната сигурност Джейк Съливан също проведе двудневни разговори с китайския външен министър Ван И в Малта.

Изданието обръща внимание на факта, че въпреки желанието на американския президент да се срещне с китайския лидер, Байдън направи изявления на различни събития, които раздразниха Пекин.

От Тибет Китай призова съседките си да уважават суверенитета в региона

От Тибет Китай призова съседките си да уважават суверенитета в региона

Изказването дойде на фона на напрежението между Китай и Индия относно спорна им граница

През юни той нарече Си Дзинпин "диктатор" и каза, че Китай изпитва "истински икономически затруднения".

Вестникът припомня, че през март Си Дзинпин обвини Вашингтон, че ръководи усилията на Запада за "сдържане, обкръжаване и потискане на Китай".

През септември китайското министерство на държавната сигурност обвини САЩ, че се опитват да забавят развитието на Китай.

Пекин оказва натиск върху САЩ да облекчат контрола върху износа на ключови технологии като модерни полупроводници. Въпреки това Раймондо каза през август, че е отхвърлила призивите на китайски служители да прекрати подобен контрол с аргумента, че той е наложен от съображения за национална сигурност, пише "Вашингтон пост".

Китай готви космическата си станция за наследник на МКС

Китай готви космическата си станция за наследник на МКС

Eксплоатационният ѝ живот ще бъде повече от 15 години

Изданието цитира Даниел Ръсел, вицепрезидент по международната сигурност и дипломация в Asia Society Policy Institute, който казва, че лидерите на Съединените щати и Китай се стремят да "избегнат всякаква международна криза или битка", която може да попречи на техните планове.

"Но никой от тях не е готов да направи значителни отстъпки. Така че какъвто и успокояващ ефект да има срещата, тя ще бъде тактическа и временна", подчерта той.