Белият дом увери в сряда, че полага усилия да освободи двама задържани американци от Русия, като изрази и възмущението си от изправянето на съд срещу журналиста Евън Гершкович, съобщава АФП.

Русия намекна, че изпраща "сигнали" на Съединените щати за възможна размяна на затворници, а говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби коментира, че Москва използва както Гершкович, така и задържания колега американец Пол Уелън "като разменна монета".

"Ще го заявя отново - Евън никога не е бил нает от правителството на Съединените щати. Евън не е шпионин. Журналистиката не е престъпление и Евън никога не е трябвало да бъде задържан", каза Кърби.

Кърби каза, че американските служители са били окуражени от съобщенията, че Гершкович е в добро настроение.

"Винаги е успокояващо да видиш усмивката му и да чуеш доклади за морала му, каза Кърби. Искаме и Евън, и Пол да знаят, че всички сме дълбоко загрижени за тяхното благосъстояние и че тази администрация ще продължи да прави всичко възможно, за да ги върне у дома", каза Кърби пред репортери.

Той не даде подробности за хода на дипломатическите усилия с Русия относно двамата затворници.

Кърби каза, че Русия е позволила на посолството на САЩ само "кратък достъп" до Гершкович по време на неговия "фиктивен процес" в уралския град Екатеринбург.

Припомняме, че Гершкович, репортер на Wall Street Journal, беше арестуван през март 2023 г. по обвинения в шпионаж.

 Започва процесът срещу Гершкович

Започва процесът срещу Гершкович

Очаква се осъдителна присъда, но и надежда за размяна с друг осъден или затворник

Гершкович в сряда застана пред съда в Русия за делото по повдигнатото му обвинение в шпионаж. Заседанието в Свердловския окръжен съд на града се проведе при закрити врата.

Не е ясно кога ще бъде произнесена присъдата. Очаква го почти сигурна присъда. В същото време, обсъжданото между властите в Русия и САЩ освобождаване при разменна сделка може и да се състои.

32-годишният Гершкович и работодателят му вече отхвърлиха обвиненията на руската Федерална служба за сигурност.

Процесът "е несправедлив към Евън и е продължение на тази пародия на правосъдието, която вече продължава твърде дълго, написа главният редактор на WSJ Ема Тъкър във вторник. Това фалшиво обвинение в шпионаж неизбежно ще доведе до фалшива присъда за невинен човек, който след това може да получи присъда до 20 години затвор само за това, че си е вършил работата."

Държавният департамент на САЩ официално заяви, че Гершкович е бил "неправомерно задържан". Руски официални лица казаха, че преговорите за възможна сделка за размяна могат да се проведат само след съдебно решение.

Руският президент Владимир Путин потвърди по време на срещата си с чуждестранни медии на 5 юни, че разузнавателните служби на двете страни са в контакт, за да осигурят освобождаването на репортера.

В интервю с Тъкър Карлсън през февруари Путин каза, че се обсъждат "определени условия" за освобождаването на Гершкович и намекна за Вадим Красиков, който излежава доживотна присъда в Германия за убийството през 2019 г. на бивш чеченски бунтовник в Берлин.

Русия по-рано намекна, че търси връщането на Красиков в преговори за размяна на затворници.

Песков: Русия поддържа контакт със САЩ относно Гершкович

Песков: Русия поддържа контакт със САЩ относно Гершкович

Разговорите продължават, но трябва да продължат да се провеждат в пълна тишина

Американската звезда на WNBA Бритни Гринър беше разменена за известния руски търговец на оръжие Виктор Бут през 2022 г. Бившият американски морски пехотинец Пол Уилън остава в затвора, след като беше осъден на 16 години през 2020 г. по обвинения в шпионаж, които той отрича. Уилън беше задържан през декември 2018 г., докато присъства на сватба в Москва.