Руският президент Владимир Путин не желае да разговаря с германския канцлер Олаф Шолц по темата за постигане на мир в Украйна, каза в петък германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от "Ройтерс".

"Украйна е готова за справедлив мир", каза Бербок в Берлин, където се очаква украинският президент Володимир Зеленски да разговаря с Шолц в петък.

Говорейки заедно с външния министър на Словакия, Бербок разкритикува Путин за отхвърлянето на предложения за мирни преговори.

"Той отказва да приеме мира и всеки ден изпраща нов сигнал в полза на война и разрушение. Тези дни той вече дори не е готов да говори с германския канцлер по телефона", каза тя.

В началото на октомври Die Zeit съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц иска да проведе телефонен разговор с руският президент Владимир Путин за първи път от почти две години

В сряда "Ройтерс" съобщи, че Украйна има за цел да организира нова мирна среща на върха до края на тази година и иска този път Русия да присъства. Това заяви украинският посланик в Турция.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с германския канцлер Олаф Шолц в четвъртък и обсъди редица теми, включително необходимостта от подкрепа на Украйна във войната срещу Русия, се казва в изявление на Белия дом.

Путин: Светът влиза в нова епоха на глобални промени и нов световен ред

Путин: Светът влиза в нова епоха на глобални промени и нов световен ред

Той е на посещение в туркменистанската столица Ашхабад