Полицията в Берлин забранява показването на украински и руски знамена в близост до трите паметника на съветската армия в града на 8 и 9 май, съобщава "Берлин морнинг поуст".

Ограничението, което ще се прилага за втора поредна година, има за цел да осигури "достойно почитане на загиналите войници от тогавашната Съветска армия".

Освен това ще бъде забранено пускането на маршови и военни песни около трите мемориала, както и "възклицанията, които поради настоящата ситуация имат за цел да изразят одобрение или възхвала на войната в Украйна".

Миналогодишната забрана предизвика противоречия сред украинската общност в Германия, включително от страна на бившия украински посланик в страната Андрий Мелник.

И полицията в Берлин се подготвя за 9 май

И полицията в Берлин се подготвя за 9 май

Заявени са рекордните 50 събрания в чест на края на Втората световна война

Според берлинската полиция "актът на възпоменание и уважение към тези мемориали трябва да бъде запазен на фона на продължаващата руско-украинска война".

На 8 май се чества победата на съюзническите сили срещу нацистка Германия по време на Втората световна война.

По подобен начин молдовската полиция обяви, че ще глобява всеки, който носи Георгиевска лента като "символ на (руската) военна агресия" на 9 май.

Георгиевската ленда на оранжеви и черни райета е един от най-често срещаните символи, представящи победата на Съветския съюз над нацистите по време на Втората световна война. Тя обаче се превърна в символ на руската армия и нейната война срещу Украйна.

Фенклуб на Путин в Германия настойва Берлин срещу Украйна

Фенклуб на Путин в Германия настойва Берлин срещу Украйна

Залогът е висок: ако най-голямата икономика в ЕС обърне гръб на Киев, европейското единство относно войната ще се разпадне