За първи път от повече от 200 години богомолците няма да могат да присъстват на рождествена литургия в катедралата "Нотр Дам", която все още се възстановява след опустошителен пожар, съобщава "Ройтерс".

"Няма да има среднощна маса в Нотр Дам. Последният път, когато това се случи, беше по време на Френската революция. От 1803 г. насам в Нотр-Дам винаги е имало рождествени меси", заяви говорител на парижката епархия.

Катедралата "Нотр Дам" гори
Обновена

Катедралата "Нотр Дам" гори

Президентът Еманюел Макрон отмени обръщението си

"Болезнено е, защото бихме искали да празнуваме Рождество Христово в "Нотр Дам", но в същото време има и надежда: ние напредваме с възстановяването, например този огромен кран, който ще помогне да се премахне това проклето скеле", коментира монсеньор Патрик Шовет, старши администратор на катедралата.

Той има предвид металното скелето, издигнато преди пожара, което се стопи в огъня и трябваше да се разглоби от структурата на катедралата, преди да може да бъде премахнато.

"Рождество Христово е празник на надеждата. Нека бъдем търпеливи, още четири години", допълва Шовет, като прикани онези, които преди това посещават "Нотр Дам", да отидат в близката "Сен Жермен л'Оксеруа", една от най-старите църкви в Париж.

В "Нотр Дам", която датира от 12-ти век, Наполеон е коронясан за император през 1804 г.

Наводнена африканска гора може да помогне за възстановяването на „Нотр Дам“

Наводнена африканска гора може да помогне за възстановяването на „Нотр Дам“

За кулата-стрела и покрива на катедралата…