Равнището на безработица в 19-те страни, които използват евро валутата, се е повишило умерено до 7,9% през юли, показват официални данни във вторник. Броят на хората, които губят работата си, е намален от временните правителствени програми за подкрепа и отпускането на някои мерки за ограничаване на коронавируса, съобщава АП.

По-слабата инфлация на фона на съобщения за съкращения предполагат, че икономиката на еврозоната е изправена пред дълга борба за възстановяване.

Общият процент на безработица в еврозоната се е увеличил от 7,7% през юни, тъй като броят на хората, определени като безработни, се е увеличил с 344 000, според Евростат. През същия месец година по-рано безработицата е била 7,5%.

Правителствените програми, които временно плащат част от заплатите на работниците, ако компаниите не ги съкращават, помогнаха да се запазят милиони на работа, но това може да не продължи, тъй като коронавирусът продължава да ограничава пътуванията и дейността.

И Италия с рекорден срив на икономиката заради коронавируса

И Италия с рекорден срив на икономиката заради коронавируса

БВП на страната е спаднал с 12,8% през второто тримесечие

Основни работодатели обявиха хиляди съкращения, за да се противопоставят на очакваното намаляване на бизнеса през следващите месеци. Някои от имената са производителят на автомобили Renault, авиокомпанията Lufthansa, туристическата компания TUI и индустриалният конгломерат ThyssenKrupp.

През последните дни случаите на заразени се увеличиха в Испания, Франция и Германия, пораждайки опасения от по-нататъшна вълна от ограничения.

Допълнителен признак на слабост в икономиката на еврозоната е очевиден през август, инфлацията показва, че потребителските цени спадат с 0,2% спрямо предходната година. Отрицателният показател бе намален от 0,4% увеличение през юли. Анализаторите обясняват част от спада с късните срокове на летните продажби във Франция и Италия и на намалението на данъците върху продажбите, плащани при покупки в Германия.

Рекорден срив на БВП и на еврозоната

Рекорден срив на БВП и на еврозоната

"Това е шокиращ спад, но напълно разбираем"

Европейската централна банка вкарва 1,35 трилиона евро в новоотпечатани пари в икономиката чрез покупки на облигации, стъпка, насочена към повишаване на инфлацията до по-нормални нива и подпомагане на възстановяването. Служители на ЕЦБ заявиха, че банката възнамерява да използва цялата сума поради очакванията на банката за много слаба прогноза за инфлацията.

Основната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и горивата, спадна до 0,4% от 1,2%. Това е признак на продължаваща слабост в търсенето, коментира Джак Алън-Рейнолдс, старши икономист за Европа в Capital Economics. Данните за работните места и инфлацията, публикувани във вторник, "значително облекчават предизвикателството пред ЕЦБ" в сравнение със ситуацията, пред която е изправен Федералния резерв на САЩ.

"Докато Фед наскоро обяви, че ще толерира инфлация над 2%, ЕЦБ се бори дори да постигне по-скромна цел, инфлация под 2%, но близка до 2%", допълва Рейнолдс. "Паричната политика в еврозоната ще трябва да остане изключително разхлабена още много години".

Драги: Младите ще плащат дълга от пандемията

Драги: Младите ще плащат дълга от пандемията

Възстановяването на Европа след пандемията от коронавирус ще наподобява