Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер отмени посещението си в украинската столица, планирано за днес, 20 октомври, писа "Билд".

От президентската канцелария обясниха отмяната на пътуването в последния момент с причини, свързани със сигурността, и обещаха да определят нова дата за посещението в близко бъдеще.

"Билд" цитира свои източници, според които решението е било взето още във вторник, тъй като три федерални служби са препоръчали на президента да не ходи в Украйна: германското вътрешно министерство, германското външно министерство и германските служби за сигурност.

Според вестника украинското правителство е било раздразнено от отмяната на посещението от страна на Щайнмайер.

Щайнмайер обвинява Русия, че воюва срещу единството на Европа

Щайнмайер обвинява Русия, че воюва срещу единството на Европа

Тази война не е само за територията на Украйна, според германския президент

Отмяната на пътуването представлява политическа експлозия, пише германският седмичник. И припомня, че когато германският президент възнамеряваше да посети Киев през пролетта, преди шест месеца, Володимир Зеленски отказа посещението, защото Германия забави доставките на много оръжия за Украйна.

Щайнмайер получи покана да посети украинската столица през лятото, като в телефонен разговор разреши разногласията си със Зеленски. Посещението се подготвяше в продължение на седмици - и беше отменено, когато до него оставаше малко повече от ден.

"Билд" припомня също, че като външен министър в правителството на Ангела Меркел Щайнмайер се застъпваше за приятелски отношения с Русия - дори след анексирането на Крим и подклаждането на конфликта в Донбас от страна на Москва.

Германия има "проблем" с Украйна заради Щайнмайер

Германия има "проблем" с Украйна заради Щайнмайер

На германския президент беше отказано да посети Киев миналия месец

"Предпоставка за отмяната беше неуспешната политика на Щайнмайер спрямо Русия", заключава вестникът.