Пенсионираният четиризвезден генерал Николае Чука получи зелена светлина от парламента на Румъния да ръководи коалиционно правителство, слагайки край на политическата криза, докато северната ни съседка се бори с четвъртата COVID-19 вълна, предаде "Франс прес".

Либералите на Чука и техните бивши социалдемократически съперници постигнаха споразумение в неделя за съставяне на коалиционно правителство, два месеца след като либералният премиер Флорин Къцу загуби вот на недоверие в парламента.

Николае Чука бе номиниран за премиер на Румъния

Николае Чука бе номиниран за премиер на Румъния

Очаква се той лесно да спечели вот на доверие в парламента

Партията на унгарското малцинство (UDMR) също е партньор в новата коалиция, която събра 318 гласа, като 126 депутати гласуваха "против".

"Оставяме настрана нашите политически различия... за да сложим край на напрегнатата ситуация, през която тази страна преминава", увери Чука, 54-годишен ветеран от войната в Афганистан, пред депутатите преди гласуването.

Либералите на Чука (PNL) и социалдемократите (PSD), които споделяха властта в периода 2012-14 г., преди да се разделят, се договориха за безпрецедентна "ротация" на премиерите до провеждането на парламентарните избори през декември 2024 г.

Политическата криза в Румъния продължава, депутатите отхвърлиха новото правителство

Политическата криза в Румъния продължава, депутатите отхвърлиха новото правителство

"Ще продължим да се опитваме да намерим решение"

Съгласно споразумението, Чука и неговият колега от Социалдемократическата партия Марсел Чолаку ще са премиери по 18 месеца всеки.

Социалдемократическата партия е най-голямата партия в Румъния, но последният ѝ престой във властта до 2019 г. беше белязан от масови антикорупционни протести и спорове с Брюксел за спорни съдебни реформи.

Политическата ситуация в Румъния се дестабилизира в началото на октомври, когато премиерът Къцу загуби вота на недоверие, седмици след като коалиционен съюзник напусна правителството му, обвинявайки го в "диктаторско отношение".

Политическата криза съвпадна с особено опасна COVID-19 вълна в една от най-бедните държави от ЕС, където едва 37 процента от населението от 19 млн. души е ваксинирано с две дози.

Президентът на Румъния номинира Дачиан Чолош за премиер

Президентът на Румъния номинира Дачиан Чолош за премиер

Той изрази готовност да състави кабинет възможно най-бързо…