Президентът на Румъния Клаус Йоханис възложи на Дачиан Чолош - лидер на либералната центристка партия USR, да състави правителство, съобщи Agerpres.

Чолош заяви, че за него е "чест и голяма отговорност" номинирането му за премиер и увери, че партията му е готова да започне преговори с другите политически сили.

"Нашата цел е да изведем Румъния от кризата и за това ще е необходима голяма отговорност от страна на политическите сили. Ние ще проведем заседание на Националното бюро, за да излъчим преговорен екип и да реализираме мандата в най-кратки срокове." - коментира Чолош.

Според румънското законодателство, ако в рамките на 60 дни съставът на новото правителство два пъти не получи одобрение от парламента, президентът трябва да разпусне законодателния орган и да насрочи нови избори.

Чолош вече има мандат като премиер на страната от ноември 2015 г. до януари 2017 г. От 2019 г. той е председател на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, включваща Алианса на либералите и демократите за Европа и Европейската демократическа партия.

Дачиан Чолош – новият лидер на либералите в ЕП

Дачиан Чолош – новият лидер на либералите в ЕП

Изборът днес означава, че трите основни парламентарни групи в Европейския парламент имат своите лидери

Предишното правителство на Флорин Ситу просъществува 11 месеца.

На 5 октомври парламентът на Румъния гласува вот на недоверие на правителството на Флорин Ситу заради несправяне с епидемията от COVID-19.

Ситу, който оглави изпълнителната власт през декември 2020 г., ще изпълнява длъжността на премиер докато не бъде избрано ново правителство. Неговата администрация оцеля при един вот на недоверие през юни.

Румънският парламент гласува вот на недоверие на правителството за несправяне с коронавируса

Румънският парламент гласува вот на недоверие на правителството за несправяне с коронавируса

В деня, в който Румъния отчете 15 037 новозаразени и рекорден брой починали от Covid - 252