Парламентът на Румъния разпусна във вторник правителството на премиера Флорин Ситу след вот на недоверие, изразено от това, което опозицията определи като неправилно справяне с пандемията COVID-19.

Ситу от управляващата Национално-либерална партия бе свален от власт, след като вотът на недоверие бе приет с мнозинство, което задълбочи продължаващата политическа криза, съобщава АП.

Това може да доведе до предсрочни общи избори, като следващите първоначално бяха насрочени за 2025 г. Ситу, който стана премиер през декември 2020 г., ще изпълнява длъжността и.д. премиер, докато не бъде избрано ново правителство. Неговата администрация вече оцеля при един вот на недоверие през юни.

Новината идва в деня, в който Румъния отчете най-много регистрирани инфекции от началото на пандемията - 15 037 и почти рекордно висок брой смъртни случаи, 252. 

Вътрешният министър на Румъния: Ваксинирайте се за да не се върнем към ограниченията

Вътрешният министър на Румъния: Ваксинирайте се за да не се върнем към ограниченията

Маските остават задължителни и след 1 август в Румъния

Няма налични легла за интензивно лечение във вторник, каза правителството, докато страната се бори с втория най-нисък процент на ваксинация в ЕС, на първо място е България.

Властите ще преустановят операции за неспешни случаи в държавните болници в цяла Румъния и ще пренасочат персонала в опит да се справят с нарастващата вълна от пациенти с COVID-19.

Пандемията досега е убила 37 929 души в страната. Румъния е ваксинирала само малко над една трета от пълнолетното си население поради недоверие към държавните институции и кампании с дезинформация.

Президентът Клаус Йоханис сега ще се консултира със законодателите относно назначаването на нов премиер, докато Ситу може да остане начело на правителството в продължение на 45 дни. Ситу може да бъде преназначен, ако депутатите не успеят два пъти да се споразумеят за нов премиер.

Продължаващата криза може да попречи на усилията на Румъния да се справи с тревожния ръст на инфекциите.

Associated Press: Антиваксъри в България и Източна Европа подкопават усилията на ЕС

Associated Press: Антиваксъри в България и Източна Европа подкопават усилията на ЕС

Български антиваксъри нападат и медици, едно от решенията е ваксинационен паспорт