Бившият директор на ЦРУ и бивш командир на международните коалиции в Ирак и Афганистан генерал Дейвид Петреъс смята, че украинците "не успяха да постигнат пробива, на който всички се надяваха" в офанзивата през лятото на 2023 г. поради недостатъчни доставки на оръжия за Киев, предимно американски, обобщи Би Би Си.

"Имаше закъснения в предоставянето на [военна техника] на украинците; нашите танкове едва наскоро стигнаха до тях", каза Дейвид Петреъс при представянето на книгата "Конфликт: Еволюцията на войната от 1945 г. до Украйна", на която е съавтор .

"Имаше забавяне при вземането на решения относно танковете Abrams M1, забавяне при одобрението на танковете Leopard, забавихме решение относно касетъчните боеприпаси, които биха могли да бъдат много полезни, ракетните системи с по-голям обсег за ракетни системи с многократно изстрелване и накрая западен -стил самолети", каза генералът.

"Нашата [военна] доктрина гласи, че за да се пробие отбраната, която видяхме на юг и не мисля, че някой всъщност осъзна или оцени дълбочината на минните полета и че Русия правилно изгради отбраната, в няколко линии и т.н., имате нужда от предимство във въздуха и много повече. Ние не дадохме това на украинците", подчерта Петреъс.

 Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега

Светът не може просто седи и да се надява, че режимът му ще рухне - в това няма смисъл, пише изданието

Той посочи и грешките на Запада, довели отчасти до войната в Украйна. "Мисля, че една от причините, поради които Владимир Путин реши, че ще може да избегне отговорността за нахлуването в Украйна, е, че след окупацията на Крим ние не взехме достатъчно мерки", казва бившият шеф на ЦРУ.