Бившата заместник-председателка на Европейския парламент - Ева Кайли, обвинена в корупция, излиза от ареста, въпреки че все още ѝ са повдигнати обвинения, съобщи "Ройтерс". Агенцията се позова на федералните прокурори и адвокатската кантора на Ева Кайли.

44-годишната гръцка социалистка и други лица са обвинени в получаване на подкупи от Катар и Мароко в един от най-големите корупционни скандали, засегнали институциите на Европейския съюз.

Ева Кайли и държавата от Персийския залив - Катар, отричат да са извършили каквото и да било нарушение. Мароко се оплака от "съдебен тормоз" и медийни атаки.

Ева Кайли беше задържана заедно с още трима души по време на полицейски обиски през декември, при които бяха открити 1,5 млн. евро в брой. Тя ще носи електронна гривна и няма да има право да напуска Белгия. Не е ясно кога точно ще бъде освободена.

Другите трима също бяха освободени, заедно с белгийския евродепутат Марк Тарабела, който беше задържан през февруари и пуснат с електронна гривна във вторник. Той също отрича да е извършил нарушение.

Предварителното задържане на бившия заместник-председател на Европейския парламент неотдавна беше удължено с два месеца от съдебните власти.

На 25 февруари Кайли е подала жалба в Съда на Европейския съюз срещу решението на Европейския парламент за снемане на имунитета ѝ, като твърди, че то е "незаконно".

Ева Кайли беше арестувана на 9 декември в Брюксел и от три месеца е в затвора.

Тя е обвинена в корупция, пране на пари и членство в престъпна организация по дело, което е наречено "Катаргейт".

Ева Кайли остава в ареста за още два месеца

Ева Кайли остава в ареста за още два месеца

Тя има право да обжалва решението

Скандалът " Катаргейт" излезе наяве в началото на декември, след като властите предприеха серия от обиски в Брюксел и в Италия, при които бяха конфискувани стотици хиляди евро.

Освен Кайли и нейния партньор Франческо Джорджи, обвинения са повдигнати и на бившия депутат в Европейския парламент Пиер Антонио Панцери и на ръководителя на благотворителна група Николо Фига-Таламанка.

Белгийската разузнавателна служба e работила в тясно сътрудничество с други европейски държави в продължение на повече от година, за да разкрие скандала с подкупите, който сега разтърси Европейския парламент, съобщи белгийското министерство на правосъдието, цитирано от "Ройтерс".

Прокуратурата подозира, че гръцкият евродепутат Ева Кайли и трима други европейски служители са приели подкупи от домакина на Световното първенство по футбол Катар в опит да повлияят на политиката на Европейския съюз, което се превърна в един от най-големите скандали, разразявали се някога в 27-членния блок.

Припомняме, че на 2 януари т.г. стана ясно за началото на процедурата по сваляне на имунитета на двама евродепутати във връзка с корупционния скандал, придобил популярност като "Катаргейт".

Той избухна през декември 2022 г., когато бе съобщено за четирима задържани при разследване по подозрения за корупция в Европейския парламент на депутати и служители, свързани с катарски интереси, а според съобщения в медиите - и с Мароко.