Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу, някога близък съюзник на президента Ердоган, подаде молба в четвъртък за създаване на отделна политическа партия, която би могла да значително да намали подкрепата за Ердоган и неговата управляваща партия АК, съобщава "Ройтерс".

60-годишният Давутоглу е министър-председател от 2014 до 2016 г., преди да се раздели с Ердоган. По-рано тази година той критикува президента и икономическото управление на партията AK и ги обвини в ограничаване на основните свободи и свободата на словото.

Бившият турски премиер Давутоглу остро критикува партията на Ердоган

Бившият турски премиер Давутоглу остро критикува партията на Ердоган

Обвинява промените в политиката и съюза с националисти за слабото й представяне

Бившият премиер е подал молба в Министерството на вътрешните работи в четвъртък, за да сформира новата си партия и че той официално ще го обяви на пресконференция в Анкара в петък. Тя ще се нарича "Партия на бъдещето", коментира източник близък до Давутоглу.

"Той ще обяви принципите на своята партия и ще даде информация за членовете-учредители. Новата партия ще вдъхне нов живот в политиката".

През септември Давутоглу обяви оставката си от ислямистки свързаната управляваща партия, като заяви, че вече не е в състояние да реши проблемите на Турция и вече не е позволен вътрешен дебат. Оставката му дойде два месеца, след като бившият вицепремиер Али Бабаджан подаде оставка, позовавайки се на "дълбоки различия".

Ключова фигура напусна партията на Ердоган

Ключова фигура напусна партията на Ердоган

Али Бабаджан, който служи като икономически и външен министър при различни правителства на Ердоган, обяви днес, че напуска Партията на справедливостта и развитието

По-рано тази година основната опозиционна партия на Турция сериозно съкруши партията на Ердоган на кметските избори, като пое контрола над столицата Анкара и Истанбул, търговският център на страната, след повече от две десетилетия.

Бабаджан обявява и собствената си конкурентна политическа партия до седмици, обяснява източник, близък до него. "Усилията за формиране на партията са в последните етапи. Окончателните промени се правят в текстовете, учредителите на партията са почти събрани".

В първото си телевизионно интервю след подаването на оставка, Бабаджан коментира миналия месец, че Турция е в "мрачен тунел" и предупреди за опасностите от "управлението на един човек".

Ердоган губи популярност в големите градове

Ердоган губи популярност в големите градове

На 1 април Турция може да осъмне променена...