Съединените щати в сряда осъдиха плановете в Беларус за прилагане на смъртното наказание срещу политически опоненти. Решението бе определено като отчаян ход на президента Александър Лукашенко за запазване на властта, съобщи АФП.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън каза, че новият закон, подписан от Лукашенко за използване на смъртното наказание за "терористични" актове, всъщност е насочен към продемократични активисти и противници на руската война в Украйна.

"Режимът повдигна политически мотивирани обвинения в "екстремизъм" и "тероризъм" срещу много от над 1100-те политически затворници и използва такива етикети, за да задържи още десетки хиляди", каза Блинкън в изявление. Тези действия са на авторитарен лидер, който отчаяно иска да се вкопчи във властта чрез страх и сплашване", каза той.

Лукашенко подписа смъртното наказание за опит за терористичен акт

Лукашенко подписа смъртното наказание за опит за терористичен акт

Изменения в Наказателния кодекс

"Режимът на Лукашенко продължава да репресира, включително чрез насилие и тези скорошни изменения в наказателния кодекс, продемократичните и антивоенните движения в Беларус", каза още Блинкън.

Той призова за "безусловно" освобождаване на политическите затворници и правителството да проведе свободни и честни избори под международно наблюдение.

Припомняме, че Лукашенко одобри изменения в Наказателния кодекс, които предвиждат смъртно наказание за опит за терористичен акт.

Съответният закон бе публикуван на националния правен интернет портал.

Беларус разширява прилагането на смъртно наказание

Беларус разширява прилагането на смъртно наказание

След опит за саботаж на жп мрежата заради руската инвазия

Документът допуска като изключителна мярка смъртното наказание и за опит за тероризъм. Става дума за актове на международен тероризъм, по-специално тероризъм срещу представител на чужда държава или международна организация; терористични актове, извършени от организирана група или с използване на ядрени съоръжения, радиоактивни вещества, силни, токсични химически или биологични вещества или включващи убийства; убийства на държавни или обществени лица, извършени във връзка с държавни или обществени дейности.

Преди смъртното наказание не можеше да се налага за подготовка на престъпления, сега тези членове са добавени към списъка с изключения.

Изменения в Наказателния кодекс ще влязат в сила десет дни след официалното им публикуване.