Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън във вторник в телефонен разговор със своя шведски колега Тобиас Билстрьом обсъди трансатлантическото партньорство и присъединяването на Швеция към НАТО.

Това каза в изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

"Секретарят и външният министър прегледаха последните приготовления за присъединяването на Швеция към НАТО", каза Милър.

Блинкън благодари на Билстрьом за "постоянната подкрепа на Швеция за Украйна и обсъдиха начини за задълбочаване на икономическото и технологичното сътрудничество", добави той.

Орбан: Унгария няма да бърза с пускането на Швеция в НАТО

Орбан: Унгария няма да бърза с пускането на Швеция в НАТО

Не виждал заплаха за сигурността на страната, която все още не е получила ратификация

Припомняме, че в края на септември унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му не бърза да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. Това заплашва скандинавската страна с допълнително забавяне, за да стане член на военния съюз.

В речта си по време на откриващата есенна сесия на унгарския парламент, Орбан каза пред депутатите, че нищо не застрашава сигурността на Швеция и следователно Унгария няма защо да бърза да ратифицира присъединяването ѝ към НАТО.

Унгария и Турция все още не са одобрили кандидатурата на Швеция да се присъедини към алианса.

И пред ООН Ердоган порица Швеция за изгарянето на Корана

И пред ООН Ердоган порица Швеция за изгарянето на Корана

Нападки срещу Запада

Швеция и Финландия се отказаха от дългогодишния си военен неутралитет, след началото на войната в Украйна.

Одобрението на Унгария беше блокирано в парламента през юли 2022 г. на фона на опасения относно критиките от страна на шведски политици за отстъплението на Унгария от демокрацията.

През юли турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще вдигне блокадата върху кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, но турският парламент все още не е ратифицирал членството на страната.

В продължение на месеци Ердоган оказва натиск върху Швеция, която приема кюрдски активисти, смятани от Турция за терористи, заради изгарянето на ислямската свещена книга, което правителството в Стокхолм осъжда, но твърди, че е защитено като свобода на словото. 

Швеция се надява Турция да ратифицира кандидатурата и за НАТО

Швеция се надява Турция да ратифицира кандидатурата и за НАТО

Шведският външен министър все още се надява Турция да ратифицира кандидатурата за НАТО през октомври