Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Чехия и Молдова следващата седмица.

Той ще присъства на неформална среща на външните министри на НАТО в Прага.

Това се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ от петък, цитирано от "Ройтерс".

Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О'Брайън каза пред репортери, че срещата ще подготви решения, които да бъдат взети на срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон.

"Не очакваме, че ще има покана за Украйна да се присъедини към НАТО, но смятаме, че ще има значителна демонстрация на подкрепа за Украйна, тъй като тя работи, за да спечели войната си", каза О'Брайън.

Това ще включва подкрепата на НАТО за изграждането на бъдещите сили на Украйна и усилията да се помогне на страната да направи реформи, необходими за присъединяването на Украйна към Европейския съюз и НАТО, каза той.

Блинкън: САЩ не забраняват на Киев да удря цели в Русия с американски оръжия

Блинкън: САЩ не забраняват на Киев да удря цели в Русия с американски оръжия

До седмици ще се подпише споразумение за сигурност между САЩ и Украйна

О'Брайън каза, че Вашингтон е съсредоточен върху това да гарантира, че Украйна може да успее както на бойното поле, така и когато реши да сключи мир с Русия.

"Не виждаме президентът Путин да е заинтересован от мира сега", каза О'Брайън. "Винаги сме заинтересовани да видим, че когато Украйна е готова да сключи мир, тя е в състояние да го направи при условия, които са успешни за Украйна."

О'Брайън каза, че Русия няма да може да атакува украински градове и цели по начина, по който го направи, без китайската подкрепа във войната. Съединените щати многократно са предупреждавали за избягването на санкциите от страна на Русия чрез Китай и други страни.

"Изяснихме, че ще предприемем допълнителни стъпки срещу конкретните замесени китайски актьори и сме в текущи консултации с нашите европейски колеги", предупреди О'Брайън.

Той смята, че Китай приема сериозно предупрежденията, че подкрепата за Русия трябва да спре.

Блинкън също така ще се срещне с чешкия външен министър Ян Липавски и други високопоставени служители за дискусии относно продължаващата подкрепа за Украйна, съвместната модернизация на отбраната и задълбочаване на енергийните връзки, според изявлението.

Докато е в Молдова, ще обсъди подкрепата на САЩ за напредъка на страната по присъединяването към Европейския съюз (ЕС) и енергийната сигурност, се казва в изявлението.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин каза в петък, че мирните преговори за Украйна трябва да бъдат подновени, но че Русия ще има работа само със законни лидери в Киев.

Путин каза още, че разговорите трябва да отразяват "днешните реалности на място".

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара външно военно финансиране, каза в сряда Блинкън. Той говори на съвместна пресконференция в Киев заедно с украинския външен министър Дмитро Кулеба, като добави, че подкрепата ще бъде насочена към инвестиране в индустриалната база на Украйна.

"Всички погледи са насочени към ситуацията на изток и североизток, особено в Харков, така че последната подкрепа, която току-що обявих, и особено допълнителните 60 милиарда долара финансиране, както знаем, идва в критичен момент. Ние бързо доставяме боеприпаси, бронирани превозни средства, ракети, системи за противовъздушна отбрана, бързо ги доставяме на фронтовата линия, за да защитим войниците и да защитим цивилните. Що се отнася до противовъздушната отбрана, това, разбира се, е основен приоритет и в нашите разговори ние разяснихме работата, която извършваме, за да намерим повече средства за противовъздушна отбрана и да ги доставим на Украйна", каза Блинкън.