Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара външно военно финансиране, каза в сряда държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Той говори на съвместна пресконференция в Киев заедно с украинския външен министър Дмитро Кулеба, като добави, че подкрепата ще бъде насочена към инвестиране в индустриалната база на Украйна.

"Всички погледи са насочени към ситуацията на изток и североизток, особено в Харков, така че последната подкрепа, която току-що обявих, и особено допълнителните 60 милиарда долара финансиране, както знаем, идва в критичен момент. Ние бързо доставяме боеприпаси, бронирани превозни средства, ракети, системи за противовъздушна отбрана, бързо ги доставяме на фронтовата линия, за да защитим войниците и да защитим цивилните. Що се отнася до противовъздушната отбрана, това, разбира се, е основен приоритет и в нашите разговори ние разяснихме работата, която извършваме, за да намерим повече средства за противовъздушна отбрана и да ги доставим на Украйна", каза Блинкен.

Той също така отбеляза, че президентът на САЩ Джо Байдън може да се срещне с Володимир Зеленски през следващите седмици.

Блинкън каза, че Вашингтон и Киев ще подпишат двустранно споразумение за гаранции за сигурност през следващите седмици.

Според него "трудната работа" по подготовката на споразумението вече е приключила.

"Мисля, че много скоро ще завършим изготвянето на текста на споразумението. (...) Вярвам, че ще можем да подпишем това споразумение след няколко седмици", каза Блинкен на пресконференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Киев.

Според държавния секретар на САЩ споразумението ще предвижда отпускане на помощ на Украйна за следващото десетилетие.

Блинкън също повтори, че Съединените щати са съсредоточени върху изпращането на ракетни системи Patriot и други критични средства за противовъздушна отбрана в Украйна.

По-рано Bloomberg написа, позовавайки се на източници, че САЩ обмислят възможността да изпратят още една батарея Patriot в Киев заедно с радари.

Блинкън също отбеляза, че САЩ не призовават Украйна да нанася удари по цели на руска територия с оръжия, доставени от Вашингтон, но смятат, че Киев трябва сам да вземе решение за това.

Във вторник Блинкън изнесе реч в Киевския политехнически университет в която каза, че САЩ ще стоят до Украйна, докато не бъде гарантиран нейният суверенитет в областта на сигурността. Той също заяви, че Русия трябва да плати за това, което унищожи, а САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това.

Той припомни, че преди година в Хелзинки е изнесъл реч, в която каза че агресията на Владимир Путин срещу Украйна е стратегически провал. Той повдигна темата отново в новата си реч и похвали "стратегическия успех" на Украйна.

Блинкън изброи такива успехи като подписани двустранни споразумения с гаранции за помощ на Украйна от дузина страни, задълбочаването на сътрудничеството й с НАТО и откриването на корабен маршрут за износ на зърно през черноморските пристанища. Всичко това, според Блинкън, предполага, че Украйна в крайна сметка ще спечели, а привържениците на популярната теза, че времето е на страната на Путин, грешат.

Русия: Визитата на Блинкън в Киев е знак за тревогата на САЩ от ситуацията на фронта

Русия: Визитата на Блинкън в Киев е знак за тревогата на САЩ от ситуацията на фронта

Никакво количество въоръжение няма да спаси престъпния режим на Зеленски от колапс, сигурна е Захарова