Руското външно министерство заяви в сряда, че посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Киев изглежда като знак за нарастващата тревога на Вашингтон относно ситуацията на фронтовата линия предава "Ройтерс".

Във вторник Блинкън изнесе реч в Киевския политехнически университет в която каза, че САЩ ще стоят до Украйна, докато не бъде гарантиран нейният суверенитет в областта на сигурността. Той също заяви, че Русия трябва да плати за това, което унищожи, а САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това.

Руските сили нахлуха в Харковска област в Украйна през последните дни, принуждавайки украинските войски да отстъпят от множество населени места и в момента заемат позиции по улиците на град Вовчанск, според местен служител.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза на брифинг в Москва, че военната помощ на САЩ за Киев няма да помогне на политическото ръководство на страната да оцелее.

Украйна изтегли войските си от Волчанск и Лукянци?

Украйна изтегли войските си от Волчанск и Лукянци?

За да запазят живота на военните са се изтеглили на по-изгодни позиции

"Държавният секретар на САЩ е на посещение в Украйна от 14-15 май. Очевидно е, че ситуацията на фронта и военните неуспехи на украинските въоръжени сили предизвикват нарастваща тревога в администрацията на Байдън", каза Захарова.

"Никакво количество въоръжение няма да спаси престъпния режим на Зеленски от колапс. Цялото военно оборудване, доставено на Украйна, ще бъде унищожено", каза тя.

Блинкън от Киев: Русия трябва да плати за това, което унищожи

Блинкън от Киев: Русия трябва да плати за това, което унищожи

САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това