Украинските въоръжени сили обявиха изтегляне на войските от Волчанск и Лукянци.

Говорителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Дмитрий Лиховий съобщи, цитиран от "Украинска правда", че в района на Лукянци и Волчанск украинските защитници са отстъпили, за да спасят живота на военнослужещи и да избегнат загуби.

Предната вечер това беше споменато в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, но днес Лиховий говори за това по-подробно.

"На отделни участъци в района на Лукянци и Волчанск, в резултат на огневи и щурмови действия на противника, с цел запазване живота на нашите военнослужещи и избягване на загуби, нашите подразделения извършиха маневри и се изместиха на по-изгодни позиции. Боевете продължават", каза представителят на Генералния щаб.

Украйна: Руснаците влизат във Волчанск от север

Украйна: Руснаците влизат във Волчанск от север

Почти 80% от града е разрушен - къщи, улици, пътища.

Украинските бойци не позволяват на руските окупатори да се укрепят. Провеждат се контраатакуващи действия. Противникът се намира под постоянен огневи контрол на артилерия и безпилотни летателни апарати, уверяват обаче украинските военни.

"Врагът съсредоточава усилията си в Харковска област, както и в Краматорско и Покровско направление в Донецка област. В Харковско направление подразделенията на нашите войски са отбили 18 вражески атаки".

Говорителят на Хортицката група сили подполковник Назар Волошин отбеляза, че украинските сили са започнали да "разчистват" Волчанск, като са се насочили към видимите руски щурмови групи в селището. 

Обстановката на фронта остава сложна, но е под контрол, заяви тази сутрин Назар Волошин. Подразделенията водят активни отбранителни боеве, а опитът на руските окупатори да пробията украинската отбрана е отблъснат.

Не се предвижда евакуация на Харков

Не се предвижда евакуация на Харков

В града вече пристигат хора евакуирани от районите на активни бойни действия

В доклада на Генералния щаб на ВСУ към 11.30 тази сутрин в Харковско направление руската армия е намалила атаките, опитвайки се да се укрепи на достигнатата граница и прави прегрупиране. Украинските части, чрез разузнаване, откриват отделни групи на врага, местоположението на разполагането на неговата артилерия и нанасят огневи щети, за да предотврати натрупването на сили и средства в северната част на град Волчанск. От доклада се разбира, че все пак украински части се намират в градската част на Волчанск - какви групи и колко обаче действат там не се опоменава.

Заради ситуацията на фронта украинският президент Володимир Зеленски отмени визита в Испания и Португалия.

Тази сутрин мониторингови канали писаха, че явно темпото на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област изглежда се е забавило през последните 24 часа. Това се посочва и в анализ на Института за изследване на войната (ISW), който акцентира върху новата тактика на руските военни.

Руското МО: Русия превзе отново Работино, Украйна отрича
Обновена

Руското МО: Русия превзе отново Работино, Украйна отрича

Москва потвърждава и превземането на Лукянци и Глубокое, но не казва нищо за Волчанск