Руското министерство на отбраната съобщи, че руските войски са овладели селището Работино в Запорожка област, както и селищата Глубокое и Лукянци в Харковска област. Тази информация разпространи Руската служба на Би Би Си.

"Частите на групата войски "Север" в резултат на активни действия освободиха населените места Глубокое и Лукянци в Харковска област, а също така навлязоха в дълбините на отбраната на противника", се казва в изявление на руското военно ведомство.

Представителят на пресцентъра на войсковата група "Юг" Дмитро Плетенчук заяви пред агенция "Укринформ", че изявленията на руското министерство на отбраната за превземането на село Работино в Запорожка област не отговарят на истината.

Работино стана известно като основното огнище на боевете по време на украинската офанзива през лятото на 2023 г., при която украинската армия не успя да пробие руските укрепления.

По-рано Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че в Харковско направление в районите на Лукянци и Волчанск украинските войски са отстъпили, за да спасят живота на военнослужещи и да избегнат загуби.

Ситуацията във Волчанск не се споменава в доклада на руското министерство на отбраната.

Украйна: Руснаците влизат във Волчанск от север

Украйна: Руснаците влизат във Волчанск от север

Почти 80% от града е разрушен - къщи, улици, пътища.

Руските военни също съобщиха, че са свалили изтребител МиГ-29 на украинските въоръжени сили в зоната на бойните действия, украинската страна не съобщава за това.

"Системите за противовъздушна отбрана свалиха самолет МиГ-29 на ВВС на Украйна, 40 безпилотни летателни апарата, четири американски противорадарни ракети HARM, 12 оперативно-тактически ракети ATACMS и "Точка-У", както и 45 бр. произведени в САЩ ракети HIMARS, и такива съветско производство - "Ураган" и "Олха", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Русия: Визитата на Блинкън в Киев е знак за тревогата на САЩ от ситуацията на фронта

Русия: Визитата на Блинкън в Киев е знак за тревогата на САЩ от ситуацията на фронта

Никакво количество въоръжение няма да спаси престъпния режим на Зеленски от колапс, сигурна е Захарова