Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в неделя в иракската столица Багдад на държавно посещение, съобщава Shafaq News. Това бе част от близкоизточната му обиколка. 

Той е провел среща с иракския премиер Мохамед Шиа ал-Судани, за да обсъдят развитието и последиците от конфликта в Газа и неговото въздействие върху региона.

Говорейки за своите продължаващи усилия за хуманитарни паузи, за да позволи повече помощ в Газа и да позволи на повече цивилни да напуснат, Блинкън казва, че близкоизточните лидери, с които е разговарял по време на обиколката си, са приветствали идеята, съобщава BBC.

"Мисля, че всеки би приветствал хуманитарните инициативи, в това няма съмнение", каза той.

Напомняме, че хуманитарната пауза в боевете не е същото като прекратяване на огъня - паузите са по-кратки и са чисто за хуманитарни нужди, а не част от по-дълъг политически процес.

Блинкън също така говори за усилията на САЩ да гарантират, че войната няма да се разпространи в други части на Близкия изток.

Блинкън започва нова близкоизточна обиколка

Блинкън започва нова близкоизточна обиколка

В петък ще посети Израел

Има опасения, че други регионални участници могат да се включат. "Това е изключително важната и неотложна работа на американската дипломация", каза той.

Припомняме, че преди пристигането си в Багдад Блинкън посети Рамала, където се срещна с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, за да обсъдят конфликта Израел-Хамас.

Групировки заплашиха в събота вечерта да предизвика "безпрецедентна ескалация", ако Блинкън посети Багдад по време на срещите си в Близкия изток. Блинкън, когото те наричат "син на евреин", не е добре дошъл в Ирак. Групировките ще работят за "закриване на американските интереси в Ирак", ще наложат затварянето на посолството на САЩ в Ирак и ще попречи на гражданите на САЩ да влязат в страната по "немирен" начин.

Въпреки че графикът за посещението на Блинкън в региона не посочи Багдад като едно от местата, които той планира да посети, Shafaq съобщи по-рано и за тази спирка от обиколката му.

Блинкън се срещна с арабски представители в Аман

Блинкън се срещна с арабски представители в Аман

Той акцентира върху ограничаване на конфликта между Израел и "Хамас

Подкрепяните от Иран фракции в Ирак и Сирия изстреляха ракети и дронове по бази, в които се намират американски сили в двете страни през седмиците след началото на войната между Израел и Хамас.