Палестинският президент Махмуд Абас поиска днес незабавно прекратяване на огъня от страна на Израел на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Рамала, съобщава "Ройтерс". Здравното министерство на Газа съобщи, че десетки са загинали при удар срещу бежански лагер през нощта.

Блинкън отхвърли идеята за прекратяване на огъня от страна на Израел поради опасения, че то ще бъде от полза за "Хамас". Той направи необявено посещение на окупирания Западен бряг като част от усилията за предотвратяване на разпространението на конфликта.

"Ние изискваме незабавно да ги спрете да извършват тези престъпления", каза Абас на Блинкен и призова Израел незабавно да прекрати огъня. "Няма думи, които да опишат геноцидната война и унищожение, на които нашият палестински народ е подложен в Газа от страна на израелската военна машина, без оглед на правилата на международното право", каза Абас на Блинкън според палестинската информационна агенция WAFA.

Външни министри от Катар, Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства се срещнаха с Блинкън в Аман вчера и също го призоваха да убеди Израел да се съгласи на прекратяване на огъня.

18 евакуирани от Газа българи и роднини се завърнаха в България

18 евакуирани от Газа българи и роднини се завърнаха в България

След като полети бяха забавяни

Пропусквателният пункт "Рафах" към Синайския полуостров в Египет е единствената изходна точка от Газа, която не се контролира от Израел. Камионите с хуманитарна помощ все още могат да стигнат до Газа, казаха два египетски източника.

Днес бяха предприети усилия за възобновяване на евакуациите на ранени жители на Газа и притежатели на чуждестранни паспорти през пропусквателния пункт "Рафах" към Египет. В събота евакуацията спря след като линейка бе ударена от израелски изтребител. Това обявиха египетски, американски и катарски официални лица. Евакуациите започнаха в сряда съгласно сделка с международно посредничество.

Повече от 300 американци са напуснали Газа, но някои все още остават, каза Джонатан Файнър, заместник съветник по националната сигурност. "Вярваме, че ще (отвори отново) този следобед", обяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност, но добави, че това още не е напълно сигурно.

В бежанския лагер Магхази в Газа хората издирваха жертви или оцелели. "Цяла нощ аз и другите мъже се опитвахме да изкопаем мъртвите от развалините. Имаме деца, разчленени, разкъсана плът", каза 53-годишният Саид ал Нейма.

Израел: От началото на сухопътната операция в Газа са поразени 2500 цели

Израел: От началото на сухопътната операция в Газа са поразени 2500 цели

Това съобщи израелската армия в сутрешна си актуализация

Говорител на здравното министерство в управляваната от "Хамас" Газа заяви, че израелските военни са ударили лагера през нощта, убивайки най-малко 47 души. При отделна атака 21 палестинци от едно семейство, включително жени и деца, са убити при израелски удари през нощта, съобщи здравното министерство.

Папа Франциск се присъедини към призивите за мир. "Спрете в името на Бога", каза той и призова за хуманитарна помощ и помощ за ранените, за да се облекчи "много тежката" ситуация в Газа.

Но Блинкън казва, че прекратяването на огъня би било от полза за "Хамас", и би му позволило да се прегрупира и да атакува отново. Вместо това САЩ искат локализирани паузи в боевете, за да позволят хуманитарна помощ и хората да напуснат Газа.

САЩ: 400 хиляди души остават в северната част на Ивицата Газа

САЩ: 400 хиляди души остават в северната част на Ивицата Газа

В Аман се провежда хуманитарна среща с участието на Антъни Блинкън