Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви в петък, че приветства тридневното прекратяване на огъня в Судан по време на празника Рамазан байрам, предаде АП.

Блинкън разкри, че вчера е разговарял с главнокомандващия суданските въоръжени сили генерал-лейтенант Абдел Фатах ал-Бурхан и с ръководителя на Силите за бърза подкрепа генерал Мохамед Хамдан "Хемедти" Дагало.

Освен това Блинкън "ги е призовал и двамата да се ангажират с прекратяване на огъня и да го спазват през този период".

Американският първи дипломат отбеляза, че "между двете сили съществува сериозно недоверие", но подчерта, че "приоритет за всички трябва да бъде прекратяването на страданията на цивилното население".

"С прекъсването на сраженията суданският военен и цивилен лидер трябва спешно да започнат преговори за договорености за устойчиво прекратяване на огъня, за да се предотвратят по-нататъшни щети за суданската нация", посочи Блинкън.

Има поредица от неуспешни опити за прекратявания на огъня, откакто миналия уикенд избухна жестоката борба за власт.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш беше сред международни лидери, които призоваха враждуващите фракции да спазват тридневно примирие и да позволят на цивилните да достигнат безопасно място.

ЕС планира евентуална евакуация на граждани от Судан

ЕС планира евентуална евакуация на граждани от Судан

Готви се мисия

До момента конфликтът в Судан взе най-малко 350 жертви.