Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон поддържа връзка с Москва относно риска конфликтът в Украйна да прерасне в ядрена война.

Той заяви пред CBS News, че САЩ дават ясно да се разбере от Кремъл, че "последствията биха били ужасяващи". Той допълни, че администрацията на Байдън има "план" в случай на ескалация, но че е "решена тази война да не се разширява, да не става по-широка".

"Гардиън" за щастието на Путин - ядрена война, за да не признае поражение?

"Гардиън" за щастието на Путин - ядрена война, за да не признае поражение?

А по руските държавни медии: Или неизбежна победа, или на прага на ядрена война, няма трети вариант

Блинкън посочи, че руският президент Владимир Путин вече е загубил войната в Украйна "от гледна точка на това, което се е опитвал да постигне", като се има предвид, че първоначалната му цел е била да "заличи идентичността на Украйна като независима държава". Въпреки това той отбеляза, че Русия "в този момент не е демонстрирала никакво желание да участва в смислени дискусии" и че в момента не се водят мирни преговори със САЩ.

"Докато правим всичко възможно, за да помогнем на украинците да се защитят, докато правим всичко възможно, за да мобилизираме други страни да окажат натиск върху Русия, ние също така сме решени тази война да не се разраства, да не се разширява", добави Антъни Блинкън.