Предлагането на път към създаване на палестинска държава е най-добрият начин за стабилизиране на по-широкия регион и изолиране на Иран и неговите поддръжници, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в четвъртък, когато завърши в Кайро регионалната си обиколка заради войната в Газа, предава Ройтерс.

Пътувайки между Израел и арабските държави, Блинкън настоя за спиране на кръвопролитията в Газа, въпреки че конфликтът заплашва да се разпространи още повече в Ливан, Ирак и морските пътища на Червено море.

Говорейки пред репортери след среща с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, Блинкен каза, че регионът е изправен пред два пътя, първият от които е "интегриране на Израел, с гаранции за сигурност и ангажименти от страните в региона, както и от Съединените щати, и палестинска държава - най-малкото път за достигане до такава държава".

"Другият път е да продължим да виждаме тероризма, нихилизма, унищожението, (предизвикано) от Хамас, от хусите, от Хизбула, всички те подкрепяни от Иран", каза той.

"Ако следвате първия път ... това е единственият най-добър начин да изолирате, да маргинализирате Иран и прокситата му, които създават толкова много проблеми - за нас и за почти всички останали в региона."

Блинкън заплаши хусите с последствия заради атаките в Червено море

Блинкън заплаши хусите с последствия заради атаките в Червено море

Нападенията на йеменските бунтовници продължават

Посещението на Блинкън дойде ден след като Египет и Йордания предупредиха, че военната кампания на Израел, която е убила повече от 23 000 палестинци според министерството на здравеопазването на Газа, не трябва да изселва 2,3 милиона души в ивицата или да завърши с израелска окупация.

Израел и неговите поддръжници от САЩ настояваха, че това не е планът на Израел, но Египет се тревожи, тъй като все повече жители на Газа са изтласкани към границата му с анклава.

Египет заедно с Катар се опитват да посредничат между Хамас и Израел, за да постигнат примирие и да осигурят освобождаването на израелските заложници, както и да настояват за доставяне на повече помощ в южната част на Газа.

Блинкън беше информиран за тези усилия по време на срещата си със Сиси и шефа на египетското разузнаване Абас Камел, според изявление от офиса на Сиси. И двете страни заявиха, че отхвърлят всяко изселване на палестинци от техните земи, се казва в изявлението.

Блинкен каза пред NBC в интервю във вторник, че се надява, че Хамас ще се включи в текущите преговори за освобождаването на заложници.

Блинкън, който посети девет държави и окупирания Западен бряг за една седмица, донесе послание на Израел, че неговите съседи с преобладаващо мюсюлманско население ще помогнат за възстановяването на Газа след войната и ще продължат икономическата интеграция с Израел, но само ако Израел се ангажира в крайна сметка да позволи създаването на независима палестинска държава.

Стотици палестинци протестираха срещу визитата на Антъни Блинкън в Рамала

Стотици палестинци протестираха срещу визитата на Антъни Блинкън в Рамала

Посещението е част от обиколката на държавния секретар на САЩ в Близкия изток