Близо €2 млрд. е военният бюджет на НАТО за 2023 г., става ясно от официалната страница на Алианса.

Това е увеличение с близо 26% спрямо 2022 година. Гражданският бюджет на НАТО се увеличава с 28% до €371 млн.

"Силно приветствам споразумението за гражданския и военния бюджет на НАТО за 2023 г. Това е конкретен израз на по-високото ниво на амбиция, определено от държавните и правителствените ръководители на съюзниците на нашата трансформираща среща на върха в Мадрид през юни. Трябва да продължим да инвестираме повече и по-добре заедно в НАТО. Само Северна Америка и Европа, работещи заедно за силна НАТО, могат да осигурят безопасността на нашия един милиард души в един по-опасен свят." Това заяви генералният секретар на военния съюз Йенс Столтенберг.

Столтенберг се опасява от война Русия-НАТО

Столтенберг се опасява от война Русия-НАТО

"Ако нещата се объркат, те могат да се объркат ужасно ... в пълномащабна война в Европа"

На срещата на върха в Мадрид през юни съюзниците се споразумяха да инвестират повече заедно в Алианса, отразявайки необходимостта да се реагира на влошената среда за сигурност, причинена от агресивната война на Русия срещу Украйна.

В новата стратегическа концепция на НАТО съюзниците се съгласиха, че "инвестирането в НАТО е най-добрият начин да се гарантира трайната връзка между европейските и северноамериканските съюзници, като същевременно се допринася за световния мир и стабилност". Те се съгласиха също така да "гарантират, че нашите политически решения са адекватно финансирани".

Гражданският бюджет осигурява средства за персонал, оперативни разходи и разходи по програми на щаба на НАТО и неговия международен щаб. Военният бюджет покрива оперативните разходи на щабовете, мисиите и операциите на командната структура на НАТО по света.

На една ръка разстояние: НАТО между Украйна и Балканите

На една ръка разстояние: НАТО между Украйна и Балканите

В задния двор на Европа и НАТО, усилията на Русия за дестабилизиране на Балканите, заплашват да възобновят конфликти

Третият основен елемент на общото финансиране на НАТО е Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP), която покрива основните инвестиции в строителството и системите за командване и контрол. Таванът за 2023 г. за NSIP е 1 млрд. евро, което представлява увеличение с 26,6 % спрямо 2022 г.

Общото финансиране демонстрира съюзническата солидарност и дава възможност на членовете на НАТО да се справят по-ефективно с общите предизвикателства пред сигурността.

НАТО се ангажира да осигурява сигурност по начин, който е ефективен, прозрачен и финансово отговорен, посочват от организацията.