На всички несъществени работници в щата Ню Йорк се нарежда да стоят у дома, за да спрат разпространението на пандемията на коронавирус, съобщава "Индипендънт".

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо направи това съобщение по време на ежедневната си пресконференция в петък. "Това, което правите, може да повлияе на здравето ми", каза той и добави "щата Ню Йорк е на пауза".

Само основни бизнеси и предприятия ще работят и могат да задържат работници в офисите, вместо да ги карат да работят от вкъщи. Тези компании включват доставка на храна, здравни работници, медии и транзитни работници.

Всички несъществени предприятия, които не спазват заповедта, ще бъдат изправени пред глоба и принудително затваряне. "Това е най-драстичното действие, което можем да предприемем", добави Куомо.

Броят на случаите с коронавирус продължава да се увеличава и Ню Йорк сега има най-много регистрирани случаи в страната. Положителните случаи нараснаха в Ню Йорк до 7,102 потвърдени.

"Общо тествахме 32 000 души. Снощи направихме 10 000 теста. Бях казал миналата седмица, надяваме се да стигнем до 6000 теста. Стигнахме до 10 000 теста... Но отново, затова виждате как броя се увеличава", каза Куомо.

Тези числа не означават непременно, че в щата Ню Йорк има повече случаи, отколкото в други области като Калифорния или щата Вашингтон, в зависимост от това как протичат тестовете в тези места.

Що се отнася до негативни реакции, Куомо обясни на разстроени от закриването на техни предприятия, "обвинявайте мен, поемам пълната отговорност отговорност".

Ню Йорк се готви за скок в заразените с коронавирус

Ню Йорк се готви за скок в заразените с коронавирус

Губернаторът очаква 110 000 в болници, до 37 000 за интензивно лечение и пик до 6 седмици