Щатът Ню Йорк тества 8 000 души за коронавируса за една нощ в това, което може да е най-голямата партида от тестове досега в Съединените щати, което може да доведе до скок в положителни случаи, когато се получат резултати, заяви губернаторът Андрю Куомо в четвъртък, цитиран от "Ройтерс".

След като САЩ бавно въвежда масови тестове за вируса - който бързо се разпространи и се превърна в глобална пандемия - някои здравни служители се опасяват, че броят на известните случаи изостава далеч от реалността.

Почти 9 000 случая на новия коронавирус са съобщени в САЩ, повече от 3000 от тях в щата Ню Йорк, според държавните здравни ведомства. тук Съобщават се за 151 смъртни случая в цялата страна, включително 21 в Ню Йорк и 66 в щата Вашингтон.

Мисля, че разпространението на вируса е много по-голямо от което и да е от тези числа, каза Куомо. "Направихме 8000 за една нощ... ще видите астрономически скок - не се съмнявам - защото направихме толкова много тестове". Реалният брой случаи може да бъде 10 пъти повече от потвърдените положителни резултати или дори повече, каза Куомо.

В резултат на това държавата може да отбележи 110 000 хоспитализации и около 25 000 до 37 000 души, които се нуждаят от легла за интензивно лечение в пик време за пет до шест седмици, прогнозира управителят.

Американските здравни експерти се опасяват, че страната е на подобна траектория като Италия, най-засегнатата европейска държава, където правителството отчете рекордни 475 смъртни случая само в сряда, увеличавайки броя на смъртните случаи на тази държава до 2978. Общият брой на случаите в Италия нарасна до 35 713, което е 13 процента спрямо предходния ден, съобщи Агенцията за гражданска защита.

Министърът на финансите Стивън Мнучин призова Конгресът бързо да приеме икономичекса мярка от 1 трилион долара до началото на следващата седмица, заявявайки, че очаква двустранна подкрепа за законопроекта.

В интервю за Fox Business Network Мнучин заяви, че федералното правителство е съсредоточено върху възможността да осигури ликвидност на компаниите и няма проблем с издаването на повече дългове, но че очаква кредитите на бизнеса да бъдат изплатени.

"Ще преминем през това", каза Мнучин. "Това не е финансовата криза, която ще продължи с години."

Джером Адамс, най-високопоставеният държавен здравен служител на САЩ, заяви в четвъртък, че вирусът засяга хората в широк възрастов диапазон и властите продължават да научават повече за него всеки ден.

"В момента има не голям страх, че вирусът мутира", каза Адамс пред Fox News. "Но това, което виждаме, е, че вирусът действа по различен начин при различните популации въз основа на усилията им за смекчаване, въз основа на достъпа им до здравни грижи и въз основа на това кой се разболява." Адамс подчертава, че американците трябва да продължат да се самоизолират и да следват указанията.

"Става въпрос за социално дистанциране, за измиване на ръцете. Това е за да се гарантира, че защитавате себе си и защитавате другите. Не става въпрос за купони на плажове по време на пролетната ваканция", коментира Дебора Биркс, координатор на коронавирусния отговор на Белия дом.

Но ясно, че много американци пренебрегват експертните съвети.

"Махайте се от плажа", заяви американският сенатор Рик Скот от Флорида в четвъртък, докато хората все още се събират по плажовете на щата, въпреки предупрежденията.

Ако хората не успеят да вземат предвид предупрежденията за социална изолация, може да се наложи правителствените служители да действат, заяви Скот в интервю за Си Ен Ен. "Трябва да измислим как да махнем тези хора от плажовете", каза той.

Губернаторът на Ню Йорк Куомо коментира констатирания недостиг на вентилатори. Той каза, че щатът има между 5000 и 6000, в пъти по-малко от количеството, което служителите предупредиха, че болниците в Ню Йорк ще се нуждаят само за няколко седмици. Нужното количество е поне 35 хиляди вентилатора за обдишване

"Купуваме вентилатори", каза той. "Ние буквално имаме хора в Китай, които купуват вентилатори."

"Ню Йорк купува", това написа кметът на Ню Йорк де Бласио в туит до Илон Мъск. "Страната ни е изправена пред драстичен недостиг и имаме нужда от вентилатори ASAP - ще ни трябват хиляди в този град през следващите няколко седмици. Получаваме ги възможно най-бързо, но бихме могли да използваме вашата помощ! Ние се свързваме директно с вас."

Вентилаторите, които помагат на най-болните пациенти да дишат, са от решаващо значение за борбата с коронавируса. Анализ на Харвард подробно описва, че здравната система на Ню Йорк няма да издържи.

Във вторник Куомо заяви, че случаите на новия коронавирус в Ню Йорк ще достигнат своя връх в следващите 45 дни. Ако това се случи, броят на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ, значително ще надмине наличното предлагане на легла, според анализ от Харвард.

Изследователите разгледаха три сценария в града: При умерената прогноза - при която изумителните 40% от възрастните в града ще се разболеят от вируса през следващите три месеца - освобождаването на място за всички пациенти, нуждаещи се от болнична помощ, би означавало изпразване или добавяне на повече от три пъти повече от леглата заета в най-голямата болница в града. Това е район, който включва повечето части на града извън Бронкс.

Прогнозираният недостиг е още по-драматичен за пациенти, които се нуждаят от критична грижа. За да задоволят прогнозираната нужда, градските болници ще трябва или да се изпразнят, или да добавят повече от 11 пъти повече от леглата за интензивно лечение.

Тръмп: Сега съм военен президент

Тръмп: Сега съм военен президент

САЩ ще задейства Закона за военно производство от 1950 г. в борбата срещу коронавируса