Според социологическо проучване, проведено от Киевския международен институт по социология (КМИС), 84% от украинците са против всякакви териториални отстъпки на Русия, независимо от обстоятелствата - дори ако войната продължава и има заплахи за независимостта. Телефонното проучване е проведено в периода от 6 до 20 юли, цитира данните от него Руската служба на Би Би Си.

От последното проучване, проведено през май, делът на украинците, които са против всякакви териториални отстъпки, е нараснал с 2%. Броят на хората, готови за териториални отстъпки, остава стабилен - 10%.

"Дори сред жителите на Източна Украйна, където сега се води ожесточена битка, 77% са против отстъпки (само 16% са готови на отстъпки), а сред южните райони - 82% са против отстъпки (само 10% са склонни на териториални отстъпки)", отбелязва КМИС.

Броят на противниците на отстъпки в Източна Украйна се е увеличил от 68% на 77% през последните два месеца.

"Резултатите от проучването показват, че въпреки възможното нарастване на умората, усложняването на социално-икономическата ситуация, тежките боеве и терористичните атаки, украинците остават единни по въпроса, че на агресора не трябва да се направят отстъпки ", отбелязва КМИС.

Проучването не е проведено сред жителите на анексирания Крим и неконтролираните от Украйна райони на Донбас, както и сред гражданите, заминали в чужбина след 24 февруари 2022 г. Възможната статистическа грешка не надвишава 2,4%.

Украйна иска в ЕС да питат руснаците дали подкрепят войната, за да получат виза

Украйна иска в ЕС да питат руснаците дали подкрепят войната, за да получат виза

Това щяло да накара хората да мислят отговорно