Крайнодесният бивш президент на Бразилия Жаир Болсонару се завърна от Съединените щати след три месеца отсъствие, посрещнат от стотици скандиращи поддръжници на летището в столицата Бразилия, предава Ройтерс.

Очаква се Болсонару, който така и не призна поражението си на изборите миналата година, да поведе опозицията срещу левия президент Луис Инасио Лула да Силва, казаха представители на партията на Болсонару - Либералната партия (ЛП).

Негови поддръжници с бразилски знамена пееха националния химн и скандираха "легенда", докато чакаха Болсонару да излезе от зоната за пристигащи, където сигурността беше засилена.

68-годишният бивш президент ще отиде от летището до централата на Либералната партия, която стана най-голямата партия в Камарата на представителите и втората по големина в Сената след последните избори.

Болсонару има 5 дни да върне на Бразилия бижутата за милиони

Болсонару има 5 дни да върне на Бразилия бижутата за милиони

Които е получил от Саудитска Арабия през 2021 г. и изнесъл от страната, когато замина за САЩ

Преди да се качи на самолета в Орландо, Флорида, Болсонару омаловажи лидерската си роля и каза, че ще използва опита си, за да помогне на кампанията на партията си на общинските избори догодина, добавяйки, че загубените избори през октомври миналата година са "затворена глава"

"Обърнахме една страница и сега ще се подготвим за изборите догодина", каза той пред CNN Brasil малко преди да се качи в самолета във Флорида.

Болсонаро замина за Съединените щати два дни преди да предаде президентския пост на Лула на 1 януари. Той каза, че има нужда от почивка, но критиците казват, че избягнал рисковете от над дузина съдебни разследвания, пред които може да се изправи в Бразилия .

Правните разследвания са съсредоточени върху атаките му срещу бразилската система за гласуване и предполагаемата му роля в насърчаването на поддръжници да щурмуват правителствени сгради при бунтовете на 8 януари, които напомниха за нападението над Капитолия в САЩ през 2021 г.

Болсонару, който смята бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за свой политически идол, присъства на Конференцията за политическо действие на консерваторите този месец във Вашингтон, където постави под въпрос резултата от изборите в Бразилия през октомври, спечелени с малко от Лула, и каза, че мисията му в Бразилия "все още не е приключила".

Лула сравни Болсонару с Тръмп

Лула сравни Болсонару с Тръмп

Бразилският президент пристигна на посещение в САЩ