Президентът на САЩ Доналд Тръмп е един безчестен ръководител на Белия дом, фокусиран върху това да бъде преизбран за втори мандат, коментира в интервю за El Pais бившият помощник на американския президент за национална сигурност Джон Болтън.

"Мисля, че той е безчестен президент, който се е съсредоточил върху нещата, които му помагат да бъде преизбран, без непременно да тези неща да са най-доброто за САЩ", обяснява Болтън.

"Обясних му десетина пъти, че Корейският полуостров е разделен през 1945 г., но той никога не го запомни".

"В други случаи е невъзможна намеса, например, когато той каза на Тереза ​​Мей: Наистина ли Великобритания е ядрена сила? Хората вече знаят, че той знае малко за историята и не се интересува от изучаването й", добави Болтън.

Изборите в САЩ остават на 3-ти ноември 

Изборите в САЩ остават на 3-ти ноември 

Това заявиха от Белия дом

Той коментира и така наречената "студената война с Китай", като анализира, че "това е екзистенциалният въпрос на 21 век. По някакъв начин всички осъзнахме късно, че Китай е заплаха, начинът, по който организира обществото си, как играе с различни правила в международната икономика, нарастващата военна заплаха, опасността от технологични компании като Huawei или ZTE ... От три години Тръмп се опитва да договори търговско споразумение."

Болтън обясни, че "настъпи промяна в американското обществено мнение за Китай. През последните 30 или 40 години разработихме политика, която се оказа неправилна, така че имаме нужда от нови политики... но това не означава, че Тръмп участва напълно в това, което правителството му прави по този въпрос".

Болтън коментира и че все още не счита войната в Ирак за грешка. "Не беше грешка, защото Саддам Хюсеин беше заплаха за мира и сигурността на Близкия изток. Ако се беше отървал от инспекторите и санкциите на ООН, веднага щеше да произведе ядрено оръжие. Той имаше 3000 учени и техници, които нарече ядрени муджахидини. Това показва, че трябваше да го свалим с първата война, през 1991 г., вместо да го оставим на власт. Проблемът не беше в свалянето на Саддам Хюсеин, а в неправилното управление на следвоенния процес за създаване на ново правителство в Ирак. Бих го оставил повече в ръцете на иракчаните, отколкото във временен орган. И веднага бих оказал по-голям натиск върху Иран. Когато хората говорят за Ирак, те поставят 10 години политика, сякаш са едно цяло, а всичко е по-сложно от това."

Относно аргументите за оръжия за масово унищожение, които никога не бяха доказани, Болтън допълва, че не е имало работещи "центрофуги, но е имал учени да ги пресъздаде. Най-големият проблем беше химическото оръжие и този страх се основаваше на собствените изявления на Саддам Хюсеин през 1990 и 1991 г. Аз бях в администрацията на първия Буш (баща). Съветът за сигурност на ООН реши да ги унищожи, когато инспекторите на ООН им казаха, че ще го направят, той каза, че ги е унищожил, когато поискаха доказателствата, той каза, че няма да ги покаже. След втората война стана ясно, че той лъже и че никога не е имал химическо оръжие. Но ако се върне към 2001, 2002 или 2003 г., никой не каза, че лъже, че ги няма... направихме грешката да му повярваме."

На въпрос, дали всички тези туитове на Тръмп и неговите провокации са някаква стратегия, Болтън коментира, че това е начинът му на съществуване, "но аз не съм луд, няма да обяснявам защо това е така, какво му се е случило в детството или нещо подобно. Не ме интересува; важното е начинът му на поведение винаги е бил такъв според хората, които го познават от десетилетия."

"Така че, веднъж попаднал в Белия дом, той няма да се промени. В част от това, което прави, според мен има и актьорско майсторство, той знае, че прави спектакъл, но това е един и същ репертоар отново и отново, което показва, че в края на краищата точно това иска и да прави. И показва, че той не мисли на база философия или политика, а просто как се е събудил във вторник сутрин или как се чувства в четвъртък следобед...", коментира бившият помощник на Тръмп за национална сигурност.

Китай призова САЩ да не притиска чужди компании с предлог - национална сигурност

Китай призова САЩ да не притиска чужди компании с предлог - национална сигурност

И САЩ да спрат да политизират икономически проблеми