Като заплаха за европейската сигурност вижда възможното разполагане на руски тактически ядрени оръжия в Беларус Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Това написа по-рано днес той в "Туитър".

"Разполагането на Беларус с руски ядрени оръжия би означавало безотговорна ескалация и заплаха за европейската сигурност", написа той.

Той подчерта, че Беларус все още може да спре това и "това е техен избор".

Борел подчерта, че при всички случаи ЕС е готов да отговори на ескалацията с допълнителни санкции.

НАТО: Разполагането на ядрени ракети в Беларус е опасно и безотговорно

НАТО: Разполагането на ядрени ракети в Беларус е опасно и безотговорно

Украйна иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Припомняме, че НАТО вече осъди заявеното ден по-рано от Русия намерение  като опасно и безотговорно.

"НАТО е бдителен и ние наблюдаваме отблизо ситуацията. Не сме видели никакви промени в ядрената позиция на Русия, които биха ни накарали да коригираме нашата собствена", каза говорител на НАТО.

Кремъл взе Беларус за ядрен заложник. Това заявява в туит секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, като реакция на обявеното вчера от руския президент Владимир Путин разполагане на тактически ядрени оръжия в съюзническата страна.

Изявлението на Путин за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус е стъпка към вътрешна дестабилизация на страната и увеличава максимално нивото на негативно възприятие и обществено отхвърляне на Русия и Путин в самото беларуското общество, оценява още украинецът.

Екперти вече посочиха, че що се отнася до използването на тактически ядрени оръжия, от практическа гледна точка няма смисъл да се използват във война като тази, която се води в Украйна. Те са предназначени за широкомащабни офанзиви на многобройните армии на Варшавския блок срещу НАТО. За да се получи някакво предимство на бойното поле, трябва да се използват много такива бомби или ракети.

Разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус обаче е голяма стъпка към ескалация на конфликта в Украйна. По време на конфликта Путин неведнъж споменаваше ядрените оръжия, но той предприе само една конкретна практическа стъпка, когато обяви прекратяването на действието на договора СТАРТ III.

Йотова за решението на Путин да разположи ядрени оръжия в Беларус: Войната става все по-опасна и страшна

Йотова за решението на Путин да разположи ядрени оръжия в Беларус: Войната става все по-опасна и страшна

Тя коментира и ситуацията със задържаните кораби в Констанца