Британският премиер Борис Джонсън претърпя срамно поражение, след като неговата Консервативна партия загуби междинни парламентарни избори в покрайнините на Лондон, само на няколко километра от собствения му избирателен район, информира "Ройтерс".

От създаването си през 1974 г. консерваторите удобно държат отдалечените, богати избирателни райони Чешам и Амершам, като печелят повече от 50% от гласовете всеки път.

В удивителен обрат обаче кандидат-депутатът на Либералните демократи - центристка, проевропейска партия - спечели мнозинство от 8 028 гласа над кандидата на консерваторите.

Запитан за огромната изненада заместник-министърът на вътрешните работи Кит Малтхаус изтъкна пред Sky News: "Това е тежко и разочароващо. Надявахме се на по-добри резултати."

Консерваторите на Джонсън с историческа победа над опозиционните лейбъристи

Консерваторите на Джонсън с историческа победа над опозиционните лейбъристи

Кандидатът на Консервативната партия Джил Мортимър спечели депутатското място в Хартълпул

Консервативната партия миналия месец спечели крепостта на британската опозиционна Лейбъристка партия в Хартълпул в Североизточна Англия, което Джонсън отдаде отчасти на осъществяването на Брекзит.

Но някои коментираха, че подходът, който привлича традиционни избиратели на лейбъристите в Северна Англия, също така е отчуждил част от електората на Джонсън в собствените крепости на консерваторите.

Парламентарното място на Джонсън е само на 15-ина километра, в Западен Лондон.

"(Избирателите) бяха приети за даденост, те смятат, че Консервативната партия не ги слуша. Мнозина от тях са много доволни от Борис Джонсън", отбеляза лидерът на либералдемократите Ед Дейви.

"Всички говорят за червената стена на север, трябва да помислят за синята стена на юг", допълни Дейви, визирайки партийните цветове на Лейбъристката и Консервативната партия.

Плановете за изграждане на новата високоскоростна железопътна връзка между Лондон и Северна Англия, която пресича избирателния район, предизвикаха голяма враждебност сред местните в Чешам и Амершам, докато правителствените предложения за реформиране на законите за планиране, за които критици се опасяват, че могат да доведат до по-голямо застрояване в Южна Англия, също раздразниха местните.

Междинните избори в избирателния район Чешам и Амершам бяха свикани след смъртта през април на депутатката Черил Гилън, която го представляваше за консерваторите на Джонсън от 1992 г. На последните избори през 2019 г. Гилън спечели с мнозинство от 16 223 гласа.