Британският премиер Борис Джонсън ще изпрати писмо до Европейския съюз с искане за отлагане на Брекзит, ако до 19 октомври не бъде договорено споразумение за развода между Великобритания и Общността. Това става ясно от правителствени документи, внесени в шотландски съд, съобщава Би Би Си.

Корбин: Борис Джонсън иска Тръмп-споразумение за Брекзит

Корбин: Борис Джонсън иска Тръмп-споразумение за Брекзит

Тези планове са по-лоши от на Тереза Мей

Миналия месец депутати от опозицията и бунтовници от Консервативната партия на Джонсън го принудиха чрез закон, който изисква Джонсън да поиска отлагане на Брекзит, но британският премиер, въпреки че обещава да спазва законодателството и въпреки че го обяви за "акт на капитулация", настоя, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври на "всяка цена", като не успя да обясни очевидното противоречие.

Верхофстат: ЕП вероятно няма да одобри ново споразумение за Брекзит

Верхофстат: ЕП вероятно няма да одобри ново споразумение за Брекзит

"Почти е невъзможно" новото предложение да бъде прокарано

Опонентите на британския премиер подозират, че той ще потърси някакъв законов път за бягство или ще се опита да окаже натиск върху ЕС да откаже да приеме искане за отлагане на Брекзит.

В представените документи пред шотландския съд, където агитатори против Брекзит се опитват да получат заповед, която да принуди Джонсън да спазва закона, британското правителство казва, че Джонсън е приел, че е длъжен да изпрати писмо до ЕС с молба за отлагане на Брекзит. Агитаторите против Брекзит също така се опитват, ако Джонсън не се съобрази със закона, да накарат съдиите да пишат до ЕС от негово име с искане за отлагане на Брекзит.  

Наредили на консерваторите да наричат ЕС "луд", ако не се съобрази с Джонсън за Брекзит

Наредили на консерваторите да наричат ЕС "луд", ако не се съобрази с Джонсън за Брекзит

Ще се опитат да обвинят ЕС, ако не може да бъде постигната сделка

В заведеното дело пред шотландския съд също така се казва, че ако Джонсън не се съобрази с решението на съда, съдилищата могат да наложат наказания, "включително глоба и лишаване от свобода".