Бившият британски премиер и активен поддръжник на военната помощ за Украйна Борис Джонсън написа в колонка за Daily Mail, където от време на време се изявява, че ако бъде преизбран, Доналд Тръмп е в състояние да спаси Украйна. Той също така очерта своето виждане за плановете на Тръмп за прекратяване на руско-украинската война.

Джонсън се срещна с Тръмп по време на Републиканската национална конвенция тази седмица, като след това заяви, че вярва, че Тръмп ще подкрепи Украйна, ако бъде избран за президент.

Джонсън започва статията си в Daily Mail със сцената на покушението срещу Тръмп, когато след като вече е прострелян, той не просто се оставя да бъде изведен от сцената, а поема контрол над ситуацията и я обръща в своя полза: "Това е Тръмп, който казва на Америка и на целия свят: "Няма да се поклоня, няма да се предам".

"В края на първата четвърт на 21-ви век светът е на кръстопът: ужасяващи потенциални конфликти се разгръщат в Близкия изток между Израел и иранските проксита, в Южнокитайско море - над Тайван, и на нашия континент - в Европа се води най-кръвопролитната и ужасна война от 80 години насам", пише Джонсън. "След като разговарях с Доналд Тръмп тази седмица, съм по-уверен от всякога, че той има силата и смелостта да обърне нещата, да спаси Украйна, да донесе мир и да спре разрушителното разпространение на конфликта."

"Без значение какво са казвали преди други републиканци за Украйна, вярвам, че Тръмп разбира реалността: поражение за Украйна би било огромно поражение за Америка", пише Джонсън. 

"Вярвам, че Тръмп може да сложи край на това - при правилните условия за Украйна и Запада. Подчертавам, не мога да съм сигурен какво точно ще прави Тръмп, ако бъде избран отново за президент. Но това може да го направи", смята бившият премиер.

"Да бъдем реалисти": Русия скептична за мирния план на Тръмп за Украйна

"Да бъдем реалисти": Русия скептична за мирния план на Тръмп за Украйна

Москва напомня напразните му обещания за мир и в Близкия изток

"В момента руснаците използват управляеми бомби, за да нанесат значителни щети на украинските позиции. Но украинците не могат да отговорят, защото САЩ не им позволяват да използват ATACMS за удари по руски летища, а Великобритания, за съжаление, не им позволява да използват ракети Storm Shadow, пише Джонсън. "Тръмп може просто да направи това, което му идва естествено: да пресече бюрокрацията и забавянията, да даде на украинците необходимите разрешителни и след това, когато Путин бъде отблъснат, да предложи сделка."

"Тръмп вече има история на решителна военна намеса в интерес на украинската демокрация. Ако и когато се върне на власт по-късно тази година, Тръмп има огромен шанс не само да коригира наследството на своя предшественик, но и да поведе света напред", убеден е Джонсън.

Столтенберг: Европа трябва да бъде подготвена за десет години война в Украйна

Столтенберг: Европа трябва да бъде подготвена за десет години война в Украйна

Той настоява съюзниците да продължат подкрепата

По време на политическата си кариера Борис Джонсън е изразявал различни мнения по отношение на Русия, но след като стана министър-председател, зае изключително твърда позиция спрямо Москва и започна пламенно да подкрепя Украйна. Неговото правителство, в навечерието на пълномащабно нахлуване през 2022 г., предостави на украинските въоръжени сили противотанкови системи NLAW, които заедно с американските Javelin, прехвърлени в Киев, когато Доналд Тръмп беше президент на Съединените щати, бяха успешно използвани от украинската армия при отблъскване на руската офанзива.

Борис Джонсън беше първият чуждестранен лидер, посетил Киев от началото на руската инвазия. Джонсън посети Украйна няколко пъти след избухването на пълномащабна война, както в официалното си качество на министър-председател, така и като частно лице.

Освен това Великобритания с премиер Борис Джонсън стана и първата страна, която предостави танкове западно производство на Украйна.

Великобритания е един от най-последователните съюзници на Украйна. Смята се, че именно Джонсън е помогнал за обединяването на западните лидери в първите месеци на войната по въпроса за оказване на военна помощ на Киев.

Както пише Джонсън, провалът на усилията на НАТО в Украйна ще покаже на света, че алиансът не е в състояние да защити своите членове. Това ще доведе до дестабилизация в Източна Европа, където Путин ще унищожи всички постижения на Роналд Рейгън и ще разруши реда след Студената война, Китай ще превземе Тайван, а Хизбула ще атакува Израел. 

Тръмп разбира, че ако Путин не бъде спрян, той ще се насочи към Полша и балтийските държави и в резултат на това Съединените щати ще бъдат изправени пред избор - или да се откажат от ролята на световен лидер, или да платят трилиони долари за възстановяване на световния ред и "изпращайте млади американци в чужбина, за да умират на чужда територия", пише Джонсън.

"Путин ясно даде да се разбере, че смята разпада на Съветския съюз, според собствените му думи, за най-голямата катастрофа на 20-ти век и иска да го възстанови. Той ще се занимава не само с Грузия, но и с цялата "близка чужбина" на Русия, пише Джонсън.

"Украинците показаха, че могат да спечелят и ще спечелят", пише Джонсън. "Техният героизъм е невероятен. Но войната продължава твърде дълго и цената е огромна: човешки животи, икономически страдания и нестабилност.

ISW: Кремъл използва блогъри за имидж и мигранти за попълване на армията

ISW: Кремъл използва блогъри за имидж и мигранти за попълване на армията

Зеленски и Тръмп разговаряха за края на войната, който Москва не показва желание да сложи скоро

Планът на Джонсън

Първата стъпка е да се увеличи западната помощ и да се укрепи Украйна. "През последните две години непрекъснато желаехме на украинците пълна победа, без да им даваме необходимите средства", отбелязва бившият премиер.

Джонсън смята, че Тръмп първо трябва да позволи на Украйна да атакува руските летища с американски ракети и други оръжия.

"Путин ще трябва да се върне поне към границите, които съществуваха преди инвазията през 2022 г., и, за да се избегнат бъдещи конфликти и несигурност, останалата част от Украйна трябва да бъде призната от Путин като свободна страна, способна да избира собствената си съдба в рамките на ЕС и НАТО. За Украйна е и "доколкото е възможно по-скоро се присъединете към тях".

След края на войната, пише Борис Джонсън, някои украински войски ще бъдат разположени в Европа, където ще заменят 70 000 американски войници, и ще бъдат разположени там, за да възпират евентуална руска агресия.

Това ще позволи на Тръмп да "спести пари, да върне американските войски у дома и да принуди европейците да направят повече за собствената си отбрана, което е една от основните му цели".

"Какво ще получи Русия в замяна? - пита бившият британски премиер. "Е, мисля, че има стимули, които биха могли да работят за Путин."

"Той, разбира се, може да твърди, че "специалната военна операция" или нахлуването е била успешна и че е денацифицирал Украйна", пише Джонсън, отбелязвайки, че могат да бъдат предписани специални защити за рускоезичното население на Украйна.

Путин иска да спечели Втората световна война

Путин иска да спечели Втората световна война

Континиум от насилие. Верига от безнаказаност. Многостранната война - въоръжена, политическа, символна и културна - това е войната срещу Украйна, водена от Путин вече десет години