Европейската комисия ще препоръча на Европейския съвет да започне преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на реч в Европейския парламент, като посочи "впечатляващите стъпки", които Босна е предприела към ЕС, цитира думите й Ройтерс.

През януари Фон дер Лайен посочи, че има още работа за вършене. "Трябва да видим напредък, особено приети закони относно основите на присъединяването към ЕС, което означава демокрация и върховенство на закона," поясни тя.

След като националният парламент на Босна миналия септември прие няколко закона, искани от Брюксел, през декември ЕС обмисли дали да започне преговори за присъединяване с Босна заедно с Украйна и Молдова. Преговорите с балканската страна обаче бяха отложени докато тя постигне необходимата степен на съответствие с критериите за членство.

Босна и Херцеговина трябва да изпълни 14 приоритета, определени от ЕК през 2019 г., които се фокусират върху демокрацията и функционалността на държавата, върховенството на закона, основните права и реформата на публичната администрация.

Милорад Додик иска Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в ЕС

Поредна спорна изява на босненския сръбски лидер