Босненските сърби отпразнуваха деня на държавността на своята автономна област във вторник с парад на специалните сили и бронирани превозни средства в нарушение на забраната на Конституционния съд и на фона на предупрежденията на западните страни за крехкия мир в Босна и Херцеговина, предава Ройтерс.

На 9 януари босненските сърби отбелязват датата, когато обявиха независимост през 1992 г., след като тогавашната федерална Югославия се разпадна, предизвиквайки три и половина-годишна война, в която 100 000 души бяха убити и два милиона останаха без дом, повечето от които босненски мюсюлмани.

Тъй като 9 януари съвпада със сръбски православен християнски празник (Св. Стефан), Конституционният съд на Босна и Херцеговина два пъти го обяви за незаконен, постановявайки, че е дискриминиращ спрямо католиците хървати и босненските мюсюлмани общности в региона.

Но Сръбската република, която заедно с Босненско-хърватската федерация формира до голяма степен децентрализирана следвоенна Босна съгласно Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., не се съобрази с тези решения и продължи да отбелязва националистически настроения си празник.

В смразяващ студ около 3400 полицаи, ветерани от войната и цивилни маршируваха по улиците на де факто столицата на региона Баня Лука.

"Тези хора имат право да отбелязват Деня на републиката си по този начин и ние ще продължим да го правим", каза президентът на Република Сръбска (РС) Милорад Додик, обръщайки се към парада. "Всеки, който се опитва да го забрани, няма да успее."

Ежегодният националистически ритуал на РС подчертава дълбоките етнически и политически разделения в балканската страна, чийто следвоенен напредък е заложник на липсата на помирение и повтарящите се сепаратистически заплахи на Додик.

Отложиха процеса срещу Додик за неподчинение на Върховния представител

Отложиха процеса срещу Додик за неподчинение на Върховния представител

Според президента на Република Сръбска, процесът е политически

Международни организации, включително мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Службата на международния върховен представител и посолствата на САЩ и Великобритания предупредиха, че организирането на деня на държавността представлява криминално престъпление срещу реда в страната.

Върховният представител Кристиан Шмид, който гарантира и прилага Дейтънското споразумение, но РС не признава неговата легитимност, призова босненските държавни прокурори и полиция да действат срещу държавни служители, участващи в празненствата.

Но Додик, проруски сепаратист, каза на събралите се хора, че никой не може да забрани на сърбите да отбелязват деня на своята държавност.

"Това, от което се нуждаем, е свобода, а не колонизатори или учители", каза Додик. "Това е републиката, която гледа към своя народ, към (съседна) Сърбия, към Русия.

По-рано Додик обяви, че много чужди държавни лидери ще присъстват на тържеството, включително проруския унгарски премиер Виктор Орбан, но никой не се появи.

САЩ дават ясен знак с изтребители на сърбите, желаещи отделяне от Босна и Херцеговина

САЩ дават ясен знак с изтребители на сърбите, желаещи отделяне от Босна и Херцеговина

Във вторник Република Сръбска празнува своя "Ден на републиката"