Божията ръка ще отмъсти за екзекуцията на саудитския шиитски проповедник Нимр ал Нимр.

Това обяви иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменеи, цитиран от "Франс прес" и БиБиСи. 

Хаменеи описа Нимр като „мъченик”, който е действал мирно.

"Няма съмнение, че несправедливо пролятата кръв на този мъченик скоро ще роди своите плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските политици", коментира Хаменеи.

В реч пред духовници, публикувана на официалния му сайт, той нарече екзекуцията "политическа грешка" на саудитския режим.

Според Хаменеи духовникът е екзекутиран заради заетата oт него позиция срещу сунитското управление в Саудитска Арабия.

Вчера вечерта протестиращи щурмуваха саудитското посолство в Техеран.  Те запалиха сградата преди полицията да ги изтласка.

Външното министерство на Иран обяви, че кралството ще плати висока цена за действията си и привика посланика на Рияд в Техеран.

Някои от протестиращите хвърляха коктейли „Молотов” и камъни. Според официални лица 40 души са задържани.

Няколкостотин иранци отново са се събрали пред сградата на посолството днес следобед.

Властите промениха името на улицата, където се намира дипломатическата мисия на монархията. Те преименуваха улицата на името на екзекутирания шиитски духовник.

Демонстрации се проведоха и в източната провинция на Саудитска Арабия, където шиитските мюсюлмани се оплакват, че са маргинализирани. Протести имаше също в Ирак, Бахрейн и няколко други държави.

В същото време президентът на Иран Хасан Рохани обеща да бъдат защитени чуждестранните дипломатически мисии и да бъдат преследвани от закона тези, които са отговорни за нападението срещу саудитското посолство, цитиран от Ройтерс.

Той обвини „екстремисти” за атаките срещу дипломатическата мисия в Техеран и срещу консулство в североизточен град.

Рохани също осъди екзекутирането на Нимр, наричайки го нарушаване на „човешките права и ислямските ценности”. Президентът обвини сунитската монархия, че води „религиозни политики, които дестабилизират региона през последните години”.

В Иран арестуваха демонстранти заради погром срещу саудитското посолство

В Иран арестуваха демонстранти заради погром срещу саудитското посолство

Тълпата нахлу в сградата...

Пресата в Иран реагира гневно на екзекутирането му, предупреждавайки, че саудитското кралско семейство може да бъде свалено. От друга страна саудитските издания отбелязват, че властите имат право да налагат наказания на тези, които не спазват законите и правилата на кралството.

Убийството доближи жадното за кръв правителство в Саудитска Арабия до колапс, пише иранският твърдолинеен Vatan-e Emruz.

Консервативният Hemayat предупреждава, че властите в Рияд трябва да разберат, че поддръжниците на духовника в региона „ще си отмъстят”.

Техеран привика шарже д'афер на Рияд

Техеран привика шарже д'афер на Рияд

Протестира срещу екзекуцията на Нимр ал Нимр

Но реформаторското издание Sharq се страхува, че „безотговорният” акт може да увеличи религиозното напрежение в региона и предупреди Техеран да не влиза в „опасната игра” на Рияд.

Саудитското издание Al-Riyadh пък пише, че не подлежат на предоговаряне службите за сигурност, единството и престижът на страната и че никаква враждебност не трябва да се толерира.

„Ал Джазира” съобщава, че присъдата е направила страната „по-безопасна и по-стабилна”.

Топ шиитският духовник в Ирак аятолах Али ал Систани описа екзекуцията като „несправедлива агресия”. Лидерът на ливанската групировка „Хизбула” Хасан Насрала изтъкна, че кръвопролитието ще доведе до смърт на саудитското семейство.

"Хизбула" остро критикува екзекуцията на шиитски духовник от Саудитска Арабия

"Хизбула" остро критикува екзекуцията на шиитски духовник от Саудитска Арабия

Обвини САЩ за подкрепата за Рияд

От своя страна Саудитска Арабия се оплака пред иранския посланик в Рияд заради „крещяща намеса” във вътрешните дела.

ООН и САЩ призоваха за сдържане.

Нимр беше сред 47 екзекутирани от Саудитска Арабия, осъдени за тероризъм. Миналата година Саудитска Арабия е екзекутирала повече от 150 души.

Саудитска Арабия екзекутира 47 души

Саудитска Арабия екзекутира 47 души

Сред екзекутираните е и известният шиитски духовник

Нимр водеше антиправителствени протести по време на Арабската пролет в Саудитска Арабия до задържането му през 2012 година. Нимр е бил арестуван няколко пъти през последното десетилетие. Твърди се, че веднъж жестоко е бил бит от тайните служби на монархията. Wikileaks разкрива, че той се е разграничавал от антиамерикански и проирански коментари. Бил е много популярен сред шиитските младежи в Саудитска Арабия.