Съдията от Върховния съд, който нареди приложението за съобщения Telegram да бъде блокирано в Бразилия, отмени решението в неделя, след като технологичната компания се съобрази с по-ранен указ, за ​​да направи промени в платформата, съобщи АФП.

"Като се има предвид, че изискваните от съда промени бяха изцяло взети предвид, отменям решението за пълно и пълно спиране на работата на Telegram в Бразилия", написа съдия Александър де Мораеш в документ, публикуван от съда.

След разпореждането за спиране, основателят на Telegram Павел Дуров се извини на Върховния съд и се позова на "проблем с комуникацията" като причина.

Бразилия блокира Телеграм

Бразилия блокира Телеграм

Върховният съд го обвини в "дезинформация"

Той поиска от съда да отложи заповедта, за да даде време на Telegram да назначи представител в Бразилия и да подобри комуникацията със съда. Съдията в събота даде на Telegram 24 часа, за да внесе промени, за да може да отмени забраната.

В неделя Мораес каза, че компанията го е информирала, че е приела няколко мерки срещу дезинформацията, включително "ръчно" наблюдение на 100-те най-популярни канала в Бразилия.

Сега също така ще маркира конкретни публикации като подвеждащи, ще ограничи няколко профила, които разпространяват дезинформация и ще популяризира проверена информация.

Заповедта от петък за блокиране на приложението в цялата страна всъщност никога не влезе в сила и Telegram продължи да функционира нормално през уикенда. Мобилни оператори като TIM обаче предупреждаваха клиентите чрез текстово съобщение, че приложението ще бъде блокирано от понеделник.

Съдията поиска също премахване на публикация в Telegram от август от президента на Бразилия Жаир Болсонару, в която той поставя под съмнение, без доказателства, надеждността на бразилската система за електронно гласуване, която се използва от 1996 г.

До събота публикацията изчезна. "Това съобщение не може да бъде показано", защото "наруши местните закони", се казва в уведомление на негово място.

Telegram умишлено разпространява своите ключове за криптиране и данни за чат на различни сървъри по целия свят, така че правителствата да не могат да "натрапват на поверителността на хората и свободата на изразяване", пише на уебсайта си Telegram умишлено разпространява своите ключове за криптиране и данни за чат на различни сървъри по целия свят, така че правителствата не могат да "натрапват в неприкосновеността на личния живот и свободата на изразяване", се казва в уебсайта си

Болсонару определи спирането на приложението като "недопустимо", заявявайки, че заплашва свободите на бразилците. Съдията "не успя да действа срещу двамата или тримата, които според него трябва да бъдат блокирани, затова реши да засегне 70 милиона души... Това, което е заложено на карта, е нашата свобода", каза Болсонару.

Мораеш се очертава като един от най-големите политически опоненти на настоящия президент Болсонару.

Русия блокира Instagram от 14 март

Русия блокира Instagram от 14 март

След призиви за насилие срещу руснаци

Това се случва на фона на блокирането в Русия на "Фейсбук", "Инатаграм" и "Туитър", както и очакваното блокиране на "ЮТюб".