Бразилското правителство забрани влизането на пътници от Индия заради разпространението на пандемията на коронавируса в азиатската държава, съобщи Diário Oficial da União (Официален вестник). Администрацията на президента Жаир Болсонару взе решението след препоръки на Националната агенция за надзор на здравето (Anvisa). На пътници от Обединеното кралство и Южна Африка вече бе забранено влизането в страната.

Документът бе подписан от министрите правосъдието и здравеопазването.

Според съобщения в пресата, препоръката на Anvisa е била изпратена на изпълнителната власт на 4 май, но едва в петък властите са действали по нея.

Коронавирусът - причина за смъртта на 1/3 от починалите в Бразилия

Коронавирусът - причина за смъртта на 1/3 от починалите в Бразилия

През последните месеци коронавирусът настъпва в южноамериканския гигант

Резолюцията обаче включва и лица, които не са обхванати от забраната. Например бразилски граждани (родени или натурализирани); имигранти със статут на постоянно пребиваващи; чуждестранни дипломати или делегати; чуждестранни специалисти на мисия за международна организация; чуждестранни членове на семейството на бразилски гражданин; чужденци, чието влизане е изрично разрешено от бразилското правителство поради съображения от обществен интерес или хуманитарни причини.

Но всички трябва да спазват 14-дневна карантина при влизане.

Както е известно, Бразилия и Индия са сред най-засегнатите от коронавируса държави. Индия регистрира официално над 24 млн. заразени и около 270 000 починали. Бразилия регистрира 16 млн. заразени и над 430 000 починали.

Индия отново с 4000 жертви на COVID-19 за денонощие

Индия отново с 4000 жертви на COVID-19 за денонощие

Заразените са вече над 24 млн. души