Основната интрига в доставката на крилатите ракети Storm Shadow за Украйна е, че тази ракета е авиационна и Украйна все още не е получила официално изтребители за нейното изстрелване, припомня Би Би Си.

Сега Украйна разполага с доста мощно оръжие с максимален обсег на действие над 500 км (въпреки че експертите предполагат, че Киев ще получи модификация с обсег на действие около 290 км).

Сега има три възможности:

украинските военновъздушни сили ще модернизират съществуващите самолети, за да използват такива ракети, което е доста трудно за изпълнение от техническа гледна точка, тъй като изисква специално бордово оборудване;

ще бъде разработена наземна пускова установка за тези ракети;

ВВС на ВСУ ще получат западни самолети за изстрелване на тези ракети.

Първите два варианта ще изискват не само допълнителни финансови разходи, но и време. Освен това самолетите ще трябва да бъдат двуместни, тъй като използването на такива оръжия изисква отделен член на екипажа, а това стеснява кръга на потенциалните носители до старите Су-24.

Третият вариант, с прехвърлянето на изтребители, засега, ако се съди по откритите източници, само се обсъжда.

Междувременно нито американските изтребители F-16, които украинците биха искали да получат най-много, нито шведските JAS 39 Gripen могат да използват тази ракета.

Но тя може да се използва от старите самолети Panavia Tornado. През януари украинският заместник-министър на външните работи Андрий Мелник призова Берлин да предаде такива самолети на Киев. Тогава германският канцлер Олаф Шолц изключи възможността за прехвърляне на военните самолети на Украйна.

Вярно е, че британските Кралски военновъздушни сили не използват "Торнадо" от април 2019 г., така че технически е възможно Великобритания да намери такива самолети за Украйна.

През февруари беше съобщено, че британският министър на отбраната Бен Уолъс вече проучва възможността за прехвърляне на бойни самолети на Украйна, но тогава пресата смяташе, че по-скоро може да става дума за изтребители Typhoon (които могат да носят и Storm Shadow).

Като цяло интригата остава, но тъй като е малко вероятно такива скъпи и единични боеприпаси да бъдат просто прехвърлени за съхранение, ще се намери някакъв изход от тази ситуация.

Веднага щом Украйна ще може да използва Storm Shadow, тя веднага ще увеличи радиуса си на атака до 290-500 км от фронтовата линия.

Тъй като Storm Shadow е въздушна ракета, тя може да бъде изстреляна над земята или над Черно море.

Ракета С-300 разруши музея в Купянск

Ракета С-300 разруши музея в Купянск

Володимир Зеленски: Терористичната държава прави всичко

Ракетата е доста ефективна и срещу кораби, така че с факта, че може да бъде изстреляна далеч от брега над вода, тя потенциално би могла да порази кораби на Черноморския флот.

Но каквито и цели да бъдат избрани за такава ракета, в зоната на поразяване има доста голяма площ, която сега ще трябва да бъде покрита от противовъздушна отбрана.

Storm Shadow не е най-трудната цел за ПВО, тя е дозвукова ракета, но при всички случаи руската армия ще трябва да преосмисли подхода си към ПВО на доста голяма територия.