Министерството на отбраната на Обединеното кралство разработва модерни лазерни и радиочестотни оръжия, които могат да бъдат "революционни за бойното поле", съобщава ТАСС, цитирайки британското министерство на отбраната.

Плановете на Министерството на отбраната включват създаването на три вида оръжия s насочена енергия, за да се проучи потенциалът на технологията и да се ускори нейното прилагане с цел бойна употреба.

Министерството отбелязва, че разработените комплекси "могат да бъдат задвижвани от автомобилен двигател или генератор, което значително намалява оперативните им разходи и осигурява безпрецедентна гъвкавост на фронтовата линия."

Очаква се новите комплекси да бъдат тествани през 2023 г. на корабите на военноморските сили и превозните средства на сухопътните сили, след което те могат да бъдат включени във всичките три вида въоръжените сили на Обединеното кралство.

Според доклада, Министерството на отбраната възнамерява да инвестира в развитието на системите до 130 милиона паунда.

Министерството също така информира, че прототип на лазерната система Dragonfire ще бъде тестван по-късно тази година.

Лазерни оръжия се използват за унищожаване на вражески безпилотни летателни апарати и ракети, докато радиочестотните оръжия са предназначени за повреждане на вражеското електронно оборудване.

Путин обяви главното руско оръжие на XXI век

Путин обяви главното руско оръжие на XXI век

"Разработването на лазерни оръжия е изключително важно"