Би Би Си разкри, че военният хеликоптер Sea King, подарен на Украйна от британското правителство, е бил използван в конфликта на Фолклендските острови преди повече от 40 години. Украинските военни твърдят, че въпреки възрастта си, машината ще им помогне във войната с Русия.

Ниско в небето над Южна Украйна хеликоптерът маневрира, за да следва терена. От пилотската кабина и отворената странична врата екипажът наблюдава хоризонта, като се оглежда за потенциални заплахи.

Намираме се на борда на един от двата хеликоптера Sea King, които Великобритания е предала на Украйна. Би Би Си е първата медия, която има достъп до тези летателни апарати след предаването им. Настроението в пилотската кабина е сериозно и решително: заплахата от руски ракети тук е съвсем реална.

Въпреки това четиричленният екипаж с удоволствие ни показва хеликоптера. Пилотите ни разказват колко важен е той за тях на бойното поле, където машината се използва за спасяване на ранени, транспортиране на войници и водене на разузнаване.

Но защо Великобритания дава на Украйна толкова стари хеликоптери, след като някои от тях летят вече повече от четири десетилетия?

Украинските власти поискаха модерни изтребители, въоръжени с ракети с далечен обсег, които да помогнат в дългоочакваната пролетна офанзива срещу руските сили.

Но Великобритания не е предоставила на Украйна нито един от своите изтребители "Тайфун" - тя не разполага с достатъчно изтребители, а обучението на украинските пилоти би отнело твърде много време. Съществуват и опасения от по-общ характер, че прехвърлянето на военни самолети може да доведе до ескалация на конфликта.

Atlantic Council: НАТО трябва да предложи на Украйна план за членство сега

Atlantic Council: НАТО трябва да предложи на Украйна план за членство сега

Алиансът трябва да покаже на Русия, че в бъдеще ще отговори колективно, ако Москва застрашава мирния ред в Европа и света

Вместо това Обединеното кралство реши да предостави на украинците два хеликоптера, които не носят никакви оръжия и не летят много бързо. Кралските военноморски сили извеждат от експлоатация хеликоптерите Sea King преди няколко години. Единият от тях е много стар - участвал е във Фолклендския конфликт през 1982 г., където е изиграл историческа роля.

Отговорът на въпроса за избора на хеликоптери може да бъде намерен отчасти тук, в Украйна. Екипажът очевидно е доволен от новите си летателни апарати. Вторият пилот, Васил, казва, че Sea King е точно това, от което се нуждаят украинските ВМС - практичен, надежден хеликоптер, който върши това, което трябва.

"Харесвам този хеликоптер, защото се управлява изключително добре", казва Василий. - Това е един от най-добрите хеликоптери за бойни операции, независимо дали става дума за транспортиране на оборудване или за търсене и спасяване. Той е много лесен за управление, дори и в трудни условия.

Хеликоптерите Sea King се използват за транспортиране на ранени, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, за придвижване на специални сили на позиция и за транспортиране на оборудване.

Василий разказва, че една от основните задачи е да се открият пилотите на свалените самолети, а за целта понякога се налага да се лети и зад вражеските линии. "Пилотите катапултират", казва той. - Те трябва да бъдат спасени. За да направим това, трябва да стигнем до територия, която не е непременно под украински контрол."

Украйна ще получи 115 млрд. долара дългосрочна помощ за възстановяване

Украйна ще получи 115 млрд. долара дългосрочна помощ за възстановяване

Шмихал: Ясен сигнал за Русия, че съюзниците ще ни подкрепят толкова дълго, колкото е необходимо

Той също така подчертава, че хеликоптерите Sea King не се различават по възраст от някои от другите хеликоптери, използвани от украинските въоръжени сили. Пилотите са много добре запознати с хеликоптерите от тази възраст, което улеснява обучението им.

"Той е просторен, има добра товароносимост и е икономичен", добавя Васил.

Друг отговор на въпроса за възрастта на хеликоптера може да се намери в базата в Южна Англия, където се подготвя третият Sea King, който ще бъде доставен на Украйна през следващите седмици. От съображения за сигурност не можем да назовем името на базата, но разговаряхме с двама украински инженери, които са там от седем месеца и се обучават в ремонт и поддръжка на хеликоптери.

Един от инженерите, Игор, ми казва, че Sea King всъщност е много нов, като от оригиналната версия на хеликоптера е останало съвсем малко. "Те са стари - казва той, - но са модернизирани, а ние наистина се нуждаем от тях". Вярвам, че това е само началото на съвместната ни работа."

Тези Sea Kings са прекарали голяма част от живота си в спасителни операции и търсене на цивилни и военни. Често са били наблюдавани над британското крайбрежие.

Един от тях, който сега се намира в Украйна, е бил управляван от Ралф Уикс-Снайд на Фолклендските острови през 1982 г. - той е командвал ескадрилата, в състава на която е бил хеликоптерът.

Германия разреши на Полша да даде МиГ-29 на Украйна

Германия разреши на Полша да даде МиГ-29 на Украйна

Oт стари запаси на ГДР

Пенсионираният военен пилот смята, че хеликоптерът е изиграл историческа роля: той е прелетял през буря, за да закара командващия британските сухопътни сили генерал Джереми Мур в Порт Стенли, за да приеме капитулацията на Аржентина на 14 юни 1982 г. Според него никой друг самолет не е могъл да излети поради лошото време.