Британският парламент стана свидетел на сцени на хаос и гняв, докато депутатите от опозицията протестират срещу спирането на парламента в продължение на пет седмици, съобщава "Гардиън".

Докато председателят Джон Бъркоу започва производството, група опозиционни депутати, носят надписи "затварят ни устата", а няколко депутати се опитват да му попречат да напусне мястото си в Кмарата на общините и да пристъпи към Камарата на лордовете, следващата стъпка във формалностите, необходими за спирането на парламента.

Един депутат дори се хвърля на стола на Бъркоу в знак на протест срещу закриването на парламента. Лойд Ръсел-Мойл се опитва да блокира председателя, като ляга за момент през него и да го спре да стигне до Камарата на лордовете в официалната церемония за пророгация на парламента. 

Депутатът Клайв Луис коментира в Туитър, че депутатите се опитват да пресъздадат 1629 г., когато председателят е прикован към стола си, за да предотврати спиране на парламента.

Виковете "не ви ли е срам" се чуват от местата на опозицията, когато депутатите от правителството напускат камарата, а останалите депутати пеят песни.

Самият Бъркоу изрази гнева си към спирането на парламента, като заяви, че "не е нормална пророгация".

"Не е типично. Не е стандартно. Това е един от най-дългите от десетилетия и представлява не само в съзнанието на много колеги, но и огромен брой хора отвън, акт на диктат и налагане на абсолютна власт над демократични процеси", допълва той.

Един от участващите в протеста депутати обяснява, че действията им са като тези, които депутати предприемат, за да спрат "спиране на парламента по искане на Чарлз I", като се позовава на инцидент от 1629 г., когато депутатите, ядосани при закриването на парламента, напускат местата си и сядат върху председателя, като му пречат да стане и така депутатите приемат редица предложения, осъждащи краля.

Настоящият председател Беркоу не седна и все пак му бе позволено да премине през Камарата на общините, за да стигне до Камарата на лордовете.

Камарата на общините задължи Джонсън да публикува плана си за Брекзит без сделка

Камарата на общините задължи Джонсън да публикува плана си за Брекзит без сделка

Това стана по настояване на депутата Доминик Грийв