Британският премиер Тереза Мей би искала да задейства член 50 от Лисабонския договор на срещата на върха на Европейския съюз на 9 март, пише британското издание The Times.

Британското правителство заяви пред Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент) вчера, че иска необходимото законодателство за уведомлението на ЕС за излизането на Великобритания да бъде одобрено на 7 март. Британските депутати днес започват да обсъждат законопроекта.

Междувременно главният преговарящ на Европейския парламент за излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит) Ги Верхофстад заяви, че преговорите за излизането на Обединеното кралство трябва да вървят успоредно с преговорите по новото търговско споразумение между Великобритания и ЕС. Изявленията на Верхофстад изглежда са в противоречие с позицията на Мишел Барние, главния преговарящ на Европейската комисия, който настоя за последователен подход.

"В Лисабонския договор, член 50, излизането може да бъде уговорено, като се вземат предвид бъдещите отношения", коментира Верхофстад, добавяйки: "Графикът за Брекзит е както следва - ако започнем в началото на май, началото на юни преговорите, сложете след това 14 или 15 месеца, а след това трябва да започне т. нар. процедура за съгласие в парламента... Тъй като ние трябва да бъдем готови преди изборите за Европейски парламент през 2019 г... Така че това означава, че времевата рамка за приключване на преговорите реално е около 15 месеца."

Отделно белгийски медии съобщават, че група мастити белгийски бизнесмени, съветващи белгийското правителство по Брекзит, са настояли за приключването на споразумението "СЕТА+", което е подобрена версия на търговското споразумение между ЕС и Канада, между Обединеното кралство и ЕС. В изявление те подчертават, че "Сценарий тип Световната търговска организация трябва да бъде избегнат на всяка цена" като се има предвид "интензивната търговия с Великобритания".