Британският министър на отбраната Бен Уолъс препоръчва украинските сили да запазят темпото и да продължат бързите си атаки срещу руските сили и през зимните месеци.

"Като се има предвид предимството на украинците по отношение на подготовката, оборудването и качеството на бойните действия срещу деморализираните, зле обучени и екипирани руснаци, в интерес на Украйна е да запази темпото и през зимата", казва Уолъс пред Daily Beast.

Украинците разполагат с 300 000 комплекта за действие през зима бойно оборудване, получени от международната общност.

Уолъс похвали украинците за това, че са изненадали света със смелостта и уменията, особено на фона на огромните недостатъци, които демонстрира руската армия.

Британският генерал посочва, че неотдавна една руска част е била изпратена без храна и чорапи и с малко оръжие на фронта. "Това е катастрофа за човек, който отива на бойното поле. [...] Те ги изпращат в месомелачка и използват огромно количество артилерия. Само държава, която не се грижи за народа си, може да изпрати 100 000 свои мъже да бъдат убити, ранени или дезертирали", казва Уолъс.

Русия вече не може да разчита на "генерал Зима"

Русия вече не може да разчита на "генерал Зима"

Руски приятел срещу Наполеон и Хитлер, но когато Русия е агресор - "Зима" бе приятел на Финландия, а сега може и на Украйна

Вчера в своя ежедневен разузнавателен доклад Британското министерство на отбраната посочи, че вероятно през последните две седмици Русия е преместила основните въздушнодесантни части в Донбас. Потенциалните оперативни задачи на ВДВ включват поддръжка на отбраната на района Кременная-Сватово в Луганска област или засилване на настъпателните операции срещу град Бахмут в Донецка област.

След оттеглянето на руските войски от Херсон западните съюзници вече предупреждават, че усилията на Кремъл ще бъдат съсредоточени именно към укрепване на позициите в Донбас, както и в Крим - друга точка. На този етап не е ясно накъде ще продължи контраофанзивата на Въоръжените сили на Украйна, най-малкото и заради въведения режим на "оперативно мълчение" още през лятото.

Зеленски: След Херсон идва ред на Мелитопол, Крим и Донбас

Зеленски: След Херсон идва ред на Мелитопол, Крим и Донбас

Никой от окупираните територии няма да бъде изоставен на произвола на съдбата, обеща украинският президент