Британското правителство ще поиска вот на доверие в понеделник, като по този начин блокира опит за провеждане на гласуване на вот на недоверие от опозиционната Лейбъристка партия, съобщи Би Би Си.

Премиерът Борис Джонсън каза, че ще се оттегли, след като Консервативната партия избере нов лидер, но Лейбъристката партия искаше да се гласува вот на недоверие срещу правителството и премиера, за да се опита да го принуди да напусне по-рано. Правителството блокира опита на лейбъристите, заявявайки, че Джонсън трябва да бъде оставен извън всяко предложение за вот на недоверие.

"Лейбъристите получиха възможност да внесат директен вот на недоверие към правителството, но те предпочетоха да не го правят", каза говорител на правителството.

"За да коригираме това, ние внасяме предложение, което дава възможност на Камарата да реши дали има доверие на правителството.

Бившият британски министър на финансите Риши Сунак заяви, че ще управлява икономиката като Маргарет Тачър, бившият премиер консерватор, ако стане следващият министър-председател на Обединеното кралство, пише Daily Telegraph.

"Ще намалим данъците и ще го направим отговорно. Това е моят икономически подход. Бих го описал като тачъризъм на здравия разум. Вярвам, че тя би направила това", каза Сунак пред Daily Telegraph.

Сунак, чиято оставка миналата седмица спомогна за падането на Борис Джонсън, оглавява окончателен списък от осем кандидати, които искат да станат следващия лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство.

Останалите кандидати след първото гласуване са Пени Мордант, Лиз Тръс, Том Тугендхат, Джереми Хънт, Хадхим Захауи, Суела Брейвърман и Кеми Баденох. Днес предстои гласуване.

Кои са кандидатите за поста на Борис Джонсън

Кои са кандидатите за поста на Борис Джонсън

За мястото му се борят 11 души