Британското разузнаване посвещава традиционния си сутрешен доклад на диверсионните действия срещу руските железници, съобщава Руската служба на Би Би Си.

На 24 октомври 2022 г. губернаторът на Белгородска област на Русия Вячеслав Гладков съобщи, че взривно устройство е повредило железопътната линия край село Новозибково, на около 15 км от руско-беларуската граница. Тази линия е основната железопътна връзка между Русия и южната част на Беларус.

Руската антивоенна група "Спрете вагоните" е поела отговорност за инцидента. Това е най-малко шестият случай на саботаж в руските железници от юни, за който групата поема отговорност.

Подобни инциденти се случват и на територията на Беларус. Руските власти по-рано се опитаха да забранят интернет дейността на "Спрете вагоните".

Гори склад за гориво край Белгород

Гори склад за гориво край Белгород

Един от резервоарите е повреден

Руската армия разчита в голяма степен на железопътния транспорт, за да транспортира войски до Украйна, но властите не са успели да гарантират сигурността на ЖП линиите, които са дълги повече от 33 000 километра и минават предимно през слабо населени райони.

Успехът на такива сравнително малки, но ефективни антивоенни групи, които прибягват до физически саботаж, трябва да предизвиква все по-голяма загриженост за руското ръководство, анализира британското военно разузнаване.

Русия определи взрива в Крим като диверсия

Русия определи взрива в Крим като диверсия

На 16 август сутринта при саботаж е бил повреден военен склад

Припомняме, че в граничните с Украйна области руският президент Владимир Путин въведе средно ниво на реакция, паралелно с въвеждането на военно положение в анексираните украински територии без Крим, който попада в първата група.

Това означава, че властите в тези региони "упражняват правомощия за провеждане на мобилизационни мерки в икономическата сфера, в изпълнителните органи на тези съставни образувания на Руската федерация и местните власти, индивидуални мерки за териториална отбрана, мерки за гражданска защита, защита на населението и териториите от естествен и техногенен характер, както и правомощието да прилага мерки за задоволяване нуждите на въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования и органи и нуждите на населението".

Курска и Белгородска област градят отбранителни линии

Курска и Белгородска област градят отбранителни линии

Русия затяга отбраната и по границата с Украйна