През изминалото денонощие тежки боеве се водят на три фронта: на север, близо до Харков, на изток в Донбас и на юг в Херсонска област, посочва британското военно разузнаване в ежедневното си прессъобщение за 196-тия ден на войната, съобщава руската служба на Би Би Си.

Според британските военни най-вероятно руската армия планира да насочи основните си усилия за настъплението към Бахмут (бивш Артьомовск) в Донбас. Но командирите са изправени пред дилема, според разузнаването: те трябва да изберат дали да разположат оперативни резерви, за да подкрепят тази офанзива, или да се защитават срещу продължаващата контраофанзива на Украйна на юг.

Множество едновременни заплахи, разпръснати на 500 километра една от друга, ще тестват способността на Русия да координира оперативен план и да преразпредели ресурси между множество групи сили.

Британското министерство на отбраната отбелязва, че още в началото на войната Русия не е успяла да координира едновременно няколко групировки от сили, поради което руската армия е показала слаби резултати.

За успехи на украинската армия в Харковска област писа и Институтът за изследване на войната в ежедневнивния си доклад, като там се твърди, че руските части са били атакувани в района на Балаклея и са се оттеглили през река Сиверски Донец, като са взривили мостовете зад себе си. 

Разполагането на руски сили от Харков и Източна Украйна в южната част на страната вероятно ще даде възможност за контраатаки от страна на Украйна. Украинското контранастъпление в Харков на 6 септември вероятно е опортюнистично усилие, което е предизвикано от пренасочването на руски сили към Херсонска област.

Украинците изненадаха руските войски в Харковска област

Украинците изненадаха руските войски в Харковска област

Атака срещу Балаклея